Istraga ubistva Ivanovića – ko je Fljorim Ejupi

Posle jučerašnje izjave predsednika Vučića da su nadležni u Srbiji uvereni da znaju ko je ubio Olivera Ivanovića, mediji spekulišu ko je Fljorim Ejupi. Navode da je januara prošle godine, u vreme ubistva, iz Nemačke stigao u Kosovsku Mitrovicu. Poznat je kao "bombaš iz Podujeva", plaćeni ubica i kao osumnjičeni organizator grupe koja je švercovala drogu iz Turske u zapadnu Evropu. Na aerodromu u Pragu uhapšen je 1999. po Interpolovoj poternici, a u Nemačkoj je osuđen zbog trgovine drogom.

Fljorim Ejupi danas je tema srpskih medija. Ne prvi put. Pisali su o njegovom zločinu od pre skoro dve decenije – bombaškom napadu na autobus "Niš ekspresa", kada je ubijeno 12 Srba, a ranjene 43 osobe. Ista tema intrigirala je i strane novinare.

Italijanski novinar Rikardo Jakona, u filmu "Beskonačni rat", rekonstruiše i događaj u Podujevu.

"Zove se Fljorim Ejupi. Eto, vidite ga, to je bio on u blizini debla odakle je bomba aktivirana. Njegov DNK je pronađen na opušcima cigareta ostavljenih na mestu događaja", ukazuje se u insertu iz filma "Beskonačni rat", koji je emitovan na RTS-u 2010. godine.

To je bilo dovoljno za hapšenje i smeštanje u najveću američku vojnu bazu u Evropi, Bondstil. Usledio je preokret.

"I neverovatno, Fljorim uspeva da pobegne odande. Niko nikada nije uspeo da shvati kako je to izveo. Sledeće tri godine Fljorim je u izbeglištvu, krije se. Potom se ponovo pojavljuje 2004. na ovom istom putu za Prištinu. Ovog puta je sa još trojicom Albanaca. Odeveni su u uniforme srpske vojske. Namera je bila da izvrše atentat za koji bi optužili srpsku vojsku, i u napadu ubijaju policajca UN. Samo je jedna stvar sigurna, Albanac sa Kosova Fljorim Ejupi je terorista", kaže se u filmu.

Iako Ejupa do 2004. nije bilo u javnosti, navodi se da je učestvovao u napadima na Srbe i vojnike Kfora 17. marta. Uhapšen je sedam meseci kasnije.

Na kaznu od 40 godina zatvora zbog ubistva i terorizma osuđen je pred sudom u Kosovskoj Mitrovici 2008. Međutim, Euleksov sud oslobodio ga je zbog nedostatka dokaza.

"Ejupi je plaćeni ubica koji radi za ŠIK"

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, kaže da je Ejupi plaćeni ubica koji radi za ilegalnu obaveštajnu službu ŠIK, kojom rukovodi Kadri Veselji, a gde je njegova desna ruka Džavid Haljiti.

"Ta služba je naređivala političke likvidacije preko 200 ljudi. Tačijeva ilegalna služba pod vođstvom Veseljija likvidirala je od 98. i 99. godine, i nakon dolaska Kfora i ostalih međunarodnih snaga. Postoji svedok za to – Nazim Blaca, koji nudi svoje svedočenje, ali niko ne procesuira sve to", navodi Drecun.

Pitanje koje čeka odgovor – šta je Fljorim Ejupi, koji je i u Nemačkoj pod prismotrom, radio na aerodromu u Tirani januara 2018. godine, neposredno pre ubistva Olivera Ivanovića.

"Priština pokušava da preusmeri pažnju sa te za nju veoma nezgodne situacije, na nešto drugo, da se dalje ide u podizanje eskalacije krize u odnosima sa Beogradom i srpskim narodom i da se stvori situacija u kojoj nema nastavka razgovora", smatra Drecun.

S druge strane, kako primećuje, donosi se odluka o zajedničkoj spoljnoj politici između Albanije i takozvane "države Kosova".

Iz Prištine je stigao odgovor da kosovske institucije neprestano rade na rasvetljavanju ubistva Olivera Ivanovića, ali da zvanični Beograd ne sarađuje i da štiti osobe za kojima se traga, kao što je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić.

Čeka se, kao i mnogo puta do sada, reakcija međunarodne zajednice.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 05. jul 2019, 10:15) - anonymous [neregistrovani]

NAGADJANJA

nema tu dokaza a sud radi po dokazima.

(petak, 05. jul 2019, 07:00) - anonymous [neregistrovani]

Dokazi ?

Nevidim gde su dokazi da je ovaj tip ubio Ivanovica. Ovo je zavaravanje tragova. Ime naredbodavaca i ubice ce se saznati kada se ova garnitura skine sa vlasti.

(petak, 05. jul 2019, 05:43) - anonymous [neregistrovani]

eto zabave za Srbe

a ja licno ne vjerujem nista Vucicu.