Odbijena žalba osumnjičenog za krađu testa, ostaje u pritvoru

Viši sud u Beogradu odbio je žalbu na rešenje kojim je određen pritvor Igoru Stamenkoviću, osumnjičenom za krađu testova iz matematike za malu maturu.

Portparol Višeg suda Tatjana Tešić rekla je za Tanjug da je odluku o odbijanju žalbe donelo krivično vanpretresno veće suda.

Ranije danas Stamnekovićev branilac Dimitrije Ilić rekao je da je podneo žalbu Ustvnom sudu Srbije, žaleći se što odluku Višeg suda o žalbi na pritvor čeka 10 dana, a rok za odlučivanje je 48 časova.

Žalba Ustavnom sudu podneta je i jer je u rešenju o određivanju pritvoru navedeno postojanje "osnova sumnje" da je Stamenković izvršio krivična dela, a za pritvor je, kako tvrdi Stamenkovićev branilac, neophodno postojanje "osnovane sumnje".

Odbijanjem žalbe potvrđeno je rešenje sudije za prethodni postupak kojim je Stamenkoviću odredio pritvor zbog postojanja osobitih okolnosti da bi u toku istrage mogao da utiče na svedoke, kao i da bi mogao da ponovi krivično delo. 

Stamenković se tereti da je izvršio krivično delo povreda tajnosti podataka u sticaju da krivičnim delo oduzimanje tuđe stvari, a na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu branio se ćutanjem, odnosno iskoristio je zakonsko pravo da ne iznosi odbranu.

Krađa i "provaljivanje" testa iz matematike doveli su do odlaganja polaganja testa iz matematike za dva dana. 

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 04. jul 2019, 14:10) - anonymous [neregistrovani]

Najstroza kazna

minimum 8 godina taman koliko traje osnovno skolovanje