Optužnica protiv Ivana Todosijevića zbog izjave o Račku

Kosovsko tužilaštvo podiglo je pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini optužnicu protiv Ivana Todosijevića, bivšeg ministra u privremenim prištinskim institucijama, zbog navodnog podsticanja i širenja nacionalne, rasne, verske ili etničke mržnje, a povodom izjave vezane za slučaj "Račak".

Ivan Todosijević je 24. marta ove godine kao učesnik na građanskom skupu protiv NATO agresije 1999. i sećanje na žrtve te agresije, između ostalog, rekao da je povod za tzv. "humanitarnu katastrofu" bio "masakar u Račku koji je čista izmišljotina".

"Albanski teroristi koji su sve ovo izmislili i počinili su najveće zločine na Kosovu i Metohiji... Za ovo, niko nije odgovarao do danas... Oni su činili zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćice i policajce na radnom mestu... nastavili su prolivanje krvi tokom agresije i čak nakon dolaska takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju, koje mogu da poremete javni red ili izazovu druge ozbiljnije posledice", rekao je Todosijević, prenela je Koha.

Navodi se da je Todosijević time počinio krivično delo podsticanja nacionalne, rasne, verske ili etničke mržnje i nejedinstva.

Reagujući na podizanje optužnice, Srpska lista je navela da se nastavlja pritisak Prištine na srpski narod i ugledne Srbe na severu Kosova i Metohije i dodaje da je Priština "još jednom demonstrirala silu koristeći institucionalno nasilje radi disciplinovanja srpskog naroda".

"Podsećamo da pod geslom vladavine prava Prištine još niko nije odgovarao za brojne zločine nad Srbima, a mnogi osumnjičeni su na slobodi. Isto tako, 16 meseci niko nije procesuiran zbog prebijanja i otmice direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ali i nanošenje telesnih povreda ministrima, poslanicima, gradonačelnicima", ističe Srpska lista u saopštenju dostavljenom medijima.

Kako kažu, tzv. Kosovo je jedino mesto na svetu gde jedna etnička zajednica, Srbi, ne mogu dobiti pravdu za svoje žrtve, dok sa druge strane za Srbe se uvodi i verbalni delikt kako bi se demonstrirala nekakva "državnost" kosovskih institucija.

"Lideri kosovskih Albanaca moraju shvatiti da nikakva sila neće moći da natera Srbe da prihvate lažnu istoriju u kojoj su Srbi zločinci, a srpske žrtve irelevantne", poručuje Srpska lista.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво