Optužnica protiv Ivana Todosijevića zbog izjave o Račku

Kosovsko tužilaštvo podiglo je pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini optužnicu protiv Ivana Todosijevića, bivšeg ministra u privremenim prištinskim institucijama, zbog navodnog podsticanja i širenja nacionalne, rasne, verske ili etničke mržnje, a povodom izjave vezane za slučaj "Račak".

Ivan Todosijević je 24. marta ove godine kao učesnik na građanskom skupu protiv NATO agresije 1999. i sećanje na žrtve te agresije, između ostalog, rekao da je povod za tzv. "humanitarnu katastrofu" bio "masakar u Račku koji je čista izmišljotina".

"Albanski teroristi koji su sve ovo izmislili i počinili su najveće zločine na Kosovu i Metohiji... Za ovo, niko nije odgovarao do danas... Oni su činili zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćice i policajce na radnom mestu... nastavili su prolivanje krvi tokom agresije i čak nakon dolaska takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju, koje mogu da poremete javni red ili izazovu druge ozbiljnije posledice", rekao je Todosijević, prenela je Koha.

Navodi se da je Todosijević time počinio krivično delo podsticanja nacionalne, rasne, verske ili etničke mržnje i nejedinstva.

Reagujući na podizanje optužnice, Srpska lista je navela da se nastavlja pritisak Prištine na srpski narod i ugledne Srbe na severu Kosova i Metohije i dodaje da je Priština "još jednom demonstrirala silu koristeći institucionalno nasilje radi disciplinovanja srpskog naroda".

"Podsećamo da pod geslom vladavine prava Prištine još niko nije odgovarao za brojne zločine nad Srbima, a mnogi osumnjičeni su na slobodi. Isto tako, 16 meseci niko nije procesuiran zbog prebijanja i otmice direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ali i nanošenje telesnih povreda ministrima, poslanicima, gradonačelnicima", ističe Srpska lista u saopštenju dostavljenom medijima.

Kako kažu, tzv. Kosovo je jedino mesto na svetu gde jedna etnička zajednica, Srbi, ne mogu dobiti pravdu za svoje žrtve, dok sa druge strane za Srbe se uvodi i verbalni delikt kako bi se demonstrirala nekakva "državnost" kosovskih institucija.

"Lideri kosovskih Albanaca moraju shvatiti da nikakva sila neće moći da natera Srbe da prihvate lažnu istoriju u kojoj su Srbi zločinci, a srpske žrtve irelevantne", poručuje Srpska lista.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 01. jul 2019, 18:44) - nb [neregistrovani]

Sudjenje u vezi Racka bi bila odlicna ideja...

...da se razotkriju lazi u vezi te namestene situacije i okrive za to oni koji su citav slucaj namestili. Medjutim, to mora biti pred nekim medjunarodnim priznatim sudom a ne pred nekakvim siptarskim sudom na okupiranoj srpskoj teritoriji Mosovu i METOHIJI!!!

(ponedeljak, 01. jul 2019, 18:22) - Vlajko [neregistrovani]

Ma hajde

Kakva optužnica, lažu za Račak. Dajte čoveku vaše snimke iz Račka, RTS je snimio neposredno posle povlačenja terorista i vidi se da je sve namešteno, teroristi poginuli u borbi obučeni u po neki detalj civilne garderobe. Skroz providno ali iskorišćeno od instruisanog pukovnika Vokera. Kriminal čist.