Krenuli na odmor sa gotovo 400.000 evra

Carinici su na Gradini, u saradnji sa policijom, u jednom džipu otkrili čak 373.000 neprijavljenih evra. Neprijavljene devize je preko granice pokušao da prenese bračni par francuskih državljana turske nacionalnosti, koji se sa svoje troje maloletne dece uputio na odmor u domovinu.

Novac je otkriven u "rendž roveru" francuskih registarskih oznaka kojim je upravljao 38-godišnji vozač putujući sa ženom i troje dece, od kojih je najmlađe beba, iz Francuske ka Turskoj, saopštila je Uprava carina.

Kada je automobil izdvojen za selektivan pregled, supružnici su izjavili da nemaju ništa da prijave i da sa sobom nose ukupno 10.000 evra.

Carinici su ubrzo otkrili da se u koferima sa ličnim prtljagom koji se nalazio u prtljažniku i krovnom koferu kriju kese pune neprijavljenih deviza. 

Svakom članu ove petočlane porodice vraćeno je po 10.000 evra, što je dozvoljeni limit koji ne mora da se prijavljuje prilikom prelaska granice, dok je 323.000 privremeno zadržano do okončanja prekršajnog postupka koji će se voditi po hitnoj proceduri, jer su u pitanju strani državljani.

broj komentara 12 pošalji komentar
(utorak, 02. jul 2019, 10:58) - anonymous [neregistrovani]

@Povratnici

Свака земља има закон колико непријављиних пара смеш да носиш и пренесеш кроз одређену земљу, све преко тога се одузима ако није пријављено а ако је пријављено обавештава се земља одакле су путници па они њима објашњавају одакле су им паре које су изнели.
Да ли си икада чуо за прање нелегално зарађених пара? Ја када сам долазио у Србију пријавио сам кеш (куповао сам стан) и на изласку сам могао без проблема да изнесем исту суму пара, и проверили су да ли имам кеша, да не бих износио нечије туђе паре из Србије, нелегално зарађене!

(utorak, 02. jul 2019, 10:50) - anonymous [neregistrovani]

@Kartica

Тачно, ал све паре које ти уђу на картицу имају своје порекло али држати огроман кеш у кући за које немаш легално покриће у својој заради подлеже одзимању јер се по закону сматра да је нелегално зарађено, тако је у Аустралији (где живим) и колико знам у великој већини западних земеаља.
Ако немаш прихватљиво објашњење за 400 хиљада евра у кешу у твојој кући, одузима ти се и подлежеш кривичној одговорности. 

(utorak, 02. jul 2019, 10:14) - anonymous [neregistrovani]

Povratnici...

Bilo kako, zaradili su...Njihov je novac...Ne smije se.. Ne smije se unijeti u nasu zemlju.
Oni su samo u prolazu.
Nista oni nece unijeti. Hoce pronijeti..
Nemamo mi zakon koji pise..
Ne smije se pronijeti..

(utorak, 02. jul 2019, 10:02) - anonymous [neregistrovani]

Kartica

Na kartici mogu da imam 100 miliona evra i da je nosim na letovanje i potrosim sve ako hocu, jer to je moj novac (mogu i da ga bacim u more ako mi se cefne), a u keshu ne mogu da nosim vise od 10.000 evra?
Bas bezveze, a nema ni logike.

(utorak, 02. jul 2019, 09:48) - anonymous [neregistrovani]

@Sposobni carinici..

Ауу, брате (сестро) смањи доживљај, па није сваки цариник Џејмс Бонд, баш ме насмеја.
Ови људи су типовани, то је више него очигледно.
Живим на западу преко 30 година, свако стављање или подизање из банке више од 10 хиљада долара се региструје аутоматски, нико не држи толико кеша, нити може.

(utorak, 02. jul 2019, 09:29) - anonymous [neregistrovani]

Sposobni carinici..

Najsposobniji setaju granicnim prelazom.
Posmatraju putnike , ostrim okom ,
registruju sumnjiva lica.
U jednoj ruci je flasa sa osvjezavajucim napitkom.
A u drugoj motorola uvijek spremna da za sekundu pozove
specijalni expertni tim. 

(utorak, 02. jul 2019, 08:38) - anonymous [neregistrovani]

Tako treba ići na odmor

A ne ko mi sa nekom crkavicom...

(ponedeljak, 01. jul 2019, 20:52) - anonymous [neregistrovani]

A sta bi nasi carinici

da su pare prijavili?

(ponedeljak, 01. jul 2019, 19:12) - anonymous [neregistrovani]

Dojava

To je u pitanju neka dojava, ja već 20 godina idem u Grčku na letovanje, nikada mi nisu ni otvorili prtljag, a ne pretresali... Ni grčki, ni makedonski carinici... Možda su ovi na gradini rigorozniji?

(ponedeljak, 01. jul 2019, 17:51) - anonymous [neregistrovani]

Tetka

Travarka, voli mnogo mak izgleda. Inace u francuskoj se podizanje kes novca strogo kontrolise. Ovo su mutne radnje. Mozda ce francuska policija biti zaintersovana.