Ukinuta presuda Katarini Rebrači, sledi novo suđenje

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je na dve godine i 10 meseci zatvora bila osuđena bivša manekenka Katarina Rebrača, a njene saradnice na po godinu dana zatvora zbog zloupotreba svedstava iz Fonda za prevenciju raka dojke.

Apelacioni sud je tom odlukom naložio da im se ponovi suđenje pred Višim sudom u Beogradu i otklone sve bitne povrede krivičnog postupka i nelogičnosti iz presude.

Katarina Rebrača je optužena da je od 2. juna 2006. godine do 9. marta 2010. godine, kao direktor Dobrotvornog fonda "Katarina Rebrača", u koji su donatori uplaćivali sredstva neophodna za prevenciju raka dojke, pribavila sebi protivpravnu imovinsku korist više od 22,5 miliona dinara.

Prema optužbi, u tome su joj pomogle Mirjana Hristić iz agencije "Mima art" i Slađana Mironija iz agencije "Top imidž", kojima će se suđenje takođe ponoviti.

Terete za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Više javno tužilaštvo je prošle godine odustalo od optužbi protiv Rebračine majke Sandrine Bogunović.

Nedostatak i kontradiktornost činjenica u prvostepenoj presudi

U detaljnom obrazloženju Apelacionog suda navodi se da se osnovano žalbama branilaca okrivljenih ukazuje na nedostatak razloga u pogledu činjenica utvrđenih prvostepenom presudom da je Mironija, kao odgovorno lice agencije "Top imidž", podignutu gotovinu predala Rebrači, koju je ona potom zadržala za sebe.

Kako se navodi, prvostepeni sud ne daje ocenu odbrane Mironije. Ona je, između ostalog, rekla da je njena zarada bila 100.000 dinara mesečno, te da je samo na ime naknade za svoj rad ona uzela 3,6 miliona od ukupno uplaćenih 7,2 miliona na račun agencije "Top imidž" od strane fonda "Rebrača", dok je preostalih 2,7 miliona plaćala troškove agencije u kešu.

Prvostepeni sud nije razjasnio kontradiktornost činjenice da je okrivljena dostavljenim specifikacijama ponudila pravdanje za sve fakturisane usluge, sa navodima njene odbrane da su zapravo usluge vredele svega 2,7 miliona, a da je 3,6 miliona ona uzela sebi za plate.

Takode, Apelacioni sud je ukazao na nerazumljivost u pogledu kvalifikacije krivičnog dela koje su preduzele Hristićeva i Mironija, jer izreka presude obuhvata i radnje pomaganja i radnje izvršenja krivicnog dela, a optužnicom im je stavljeno na teret pomaganje Rebrači u izvršenju krivičnog dela.

Prvobitno pokretanje postupka 

Postupak protiv njih je pokrenut u aprilu 2010. godine hapšenjem Rebrače, koja je u pritvoru bila do oktobra te godine, nakon čega je puštena da se brani sa slobode, uz oduzimanje pasoša i zabranu napuštanja boravišta.

Ta zabrana ukinuta joj je osam godina kasnije po izricanju prvostepene presude, 10. aprila 2018. godine.

Rebrača je kako se sumnja sa računa Fonda vršila plaćanje avio karata, hotela "Hajat" , telefonskih računa.

Sredstva su na račune Dobrotvornog fonda "Katarina Rebrača" uplatili donatori radi edukacije i informisanja žena o prevenciji raka dojke, uglavnom, preko uplatnica "Infostana".

Rebrača je fond osnovala u maju 2006. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се