Ljulja se optužnica protiv Kneževića

Strani investitori tvrdili na suđenju bivšem gradonačelniku Zrenjanina Goranu Kneževiću i još 20 optuženih za zloupotrebe, da su svi poslovi u vezi sa zakupom zrenjaninskog građevinskog zemljišta bili u skladu sa ugovorom. Kneževićevi advokati zadovoljni.

Predstvanici stranih kompanija koje su investirale u opštinu Zrenjanina tvrdili su na suđenju bivšem gradonačelniku Zrenjanina Goranu Kneževiću i još 20 optuženih za zloupotrebe u vezi sa gradskim građevinskim zemljištem, da za zakup zemljišta u tom gradu nikom od opštinskih zvaničnika nisu dali ni dinar izvan onoga što je bilo predviđeno ugovorom.

Posle današnjih svedočenja i jučerašnje izjave člana upravnog odbora Direkcije za izgradnju Zrenjanina Ljubomira Stankova koji je osporio svoju raniju analizu cene zemljišta, Kneževićevi advokati su zadovoljni.

"Mi se borimo kroz sudski postupak da pokažemo da nema dokaza za optužbe protiv naših klijenata. Naš cilj je dobijanje oslobađajuće presude", naveo je advokat Krsto Bobot.

Strani investitori su pred većem Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu naveli da su za zakup zemljišta plaćali od šest do sedam evra po kvadratnom metru i da je novac uglavnom uplaćivan bankarskom doznakom Trezoru Republike Srbije, opštini Zrenjanin, ili Direkciji za gradsko građevinsko zemljište toga grada.

Milan Alibunović, koji je u spornom periodu, od 2006. do 2008. godine, zastupao nemačku firmu "Gece", rekao je da je ta firma za zakup šest hektara gradskog građevinskog zemljišta u Zrenjaninu platila sedam evra po kvadratu i da je novac uplaćen na račun Trezora Republike Srbije.

Ništa izvan zvaničnih dokumenata

Negirao je navode optužnice da je novac za zakup dat na ruke Kneževiću i ostalim opstinskim funkcionerima, istakavši da prilikom pregovora od predstvanika "Gecea" nikada nije traženo ništa izvan onoga što se navodilo u zvaničnim opštinskim dokumentima.

"Cena je bila sedam evra po kvadratu, a ugovor o zakupu potpisan je na 99 godina, a objašnjeno nam je da ćemo dobiti popust od 10 odsto ukoliko novac bude uplaćen u celosti odmah", rekao je svedok.

Napominjući da je nemačka kompanija razgledala i zemljište u Šimanovcima i Inđiji, Alibunović je objasnio da je Zrenjanin bio najprihvatljivija solucija, zbog jasnoće u ponudi, povoljnog geografskog položaja i logistike koja je pružana investitorima.

Svedok je dodao da je tokom pregovora razgovarano uglavnom sa drugooptuženim, koordinatorom opštine Zrenjanin za privredu Ivanom Devićem, a da su u par navrata razgovori vođeni i sa Kneževićem.

Svedok Dušan Đorđević, koji ima privatnu konsultantsku firmu i koji je član upravnog odbora italijanske firme "Pompea" rekao je da je ta firma potpisala ugovor o zakupu šest hektara građevinskog zemljišta po ceni od šest evra po kvadratnom metru.

Naveo je da ni Kneževiću, ni bilo kome od opštinskih zvaničnika, nije dat ni dinar za to, već da je 360.000 evra, koliko je koštao zakup, uplaćeno na račun zrenjaninske Direkcije za gradsko građevinsko zemljište.

Prema kazivanju svedoka, "Popmpea" je u Zrenjanina izgradila fabriku površine 12.000 kvadrata, u kojoj je zaposleno oko 250 ljudi.

Niko nije "čašćen"

Darko Jovanović, advokat iz kancelarije koja je zastupala jednu holandsku firmu, naveo je da je zakup dva hektara zemljišta plaćen po ceni od šest evra po kvadratnom metru i da je novac uplaćen na račun opštine Zrenjanin.

"Niko za to nije tražio novac, niti smo bilo koga u vezi sa tim častili", istakao je Jovanović.

Goran Rabrenović, vlasnik firme koju je osnovao sa stranim partnerom, rekao je da je za zakup dva hektara zemljišta u Zrenjanina platio šest evra po kvadratnom metru.

On je naveo da mu niko za to nije tražio dodatni novac i da je 120.000 evra uplaćeno na račun Direkcije za gradsko građevinsko zemljište Zrenjanina.

Optužnica Specijalanog tužilaštva za organizovani kriminal članove grupe tereti da su kao službena i odgovorna lica u lokalnoj samoupravi Zrenjanina i javnim preduzećima, zloupotrebom službenog položaja, pričinili štetu toj opštini od najmanje 150 miliona dinara.

Zemljište je, kako se navodi u optužnici, davano u zakup suprotno odredbama Zakona o planiranju i izgradnji, bez raspisivanja javnih tendera, neposrednom pogodbom sa zaintresovanim osobama.

Pritom je navedeno da su ugovorene zakupnine i troškova na ime uređenja građevinskog zemljišta utvrđivani u iznosima znatno nižim od propisanih, suprotno odlukama Skupštine opštine i Grada Zrenjanina.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 10. dec 2009, 09:18) - Небојша Перић [neregistrovani]

правда

Наравно да Кнежевић није крив. То се одавно видело. Треба га што пре ослободити оптужби и омогућити му да ради како би Зрењанин поставио на место које му припада. Он то може. Он то хоће.

(četvrtak, 10. dec 2009, 08:56) - anonymous [neregistrovani]

a steta?

Pitam se hoce li neko i kako nadoknaditi stetu gradjanima Zrenjanina zbog zaustavljanja razvoja grada. Sigurno su mnogi investitori odustali od ulaganja u Zrenjanin zbog ovih optuzbi.
Sustina bi, ocima gradjana, trebalo da budu nova ulaganja i nova radna mesta. Koliko vidim na tome se u Zrenjaninu radilo. Nije mi jasno zasto nekom smeta kad drugi postize dobre rezultate u svrhu opsteg dobra i napretka.

(četvrtak, 10. dec 2009, 08:12) - Tomislav Rajic [neregistrovani]

Inicijativa

Ok, covek je definitivno imao inicijativu i doveo strane investitore. Napravio je gresku u koracima jer je davao zemljiste mimo tendera i po ceni nizoj od propisane (to moze svoju zemlju tako da poklanja a ne i drzavnu). Utvrditi imovinsko stanje tog coveka i njegove familije i traziti poreklo novca i imovine -ako je uzimao muzicki dinar, to ce se odmah videti. Drugim recima, pogledajmo sta taj covek privatno vozi - ako je jugo osloboditi ga, ako je BMW -> robija!

(četvrtak, 10. dec 2009, 07:53) - Ana [neregistrovani]

Gradonacelnik Zrenjanina

I sta sada? Ko ce sada da skine ljagu sa imena coveka?

(četvrtak, 10. dec 2009, 04:56) - anonymous [neregistrovani]

knezevic

tresla se gora rodio se mis