Pripadnici JSO pravosnažno oslobođeni optužbi za pobunu

Apelacioni sud pravosnažno je oslobodio optužbi pripadnike Jedinice za specijalne operacije za pobunu i potvrdio prvostepenu presudu. Apelacioni sud u obrazloženju odluke navodi da je prvostepeni sud pravilno postupio kada je okrivljene oslobodio optužbe, s obzirom na to da izvedenim dokazima u toku ovog krivičnog postupka nije utvrđeno da su okrivljeni učinili krivično delo oružana pobuna.

Specijalni sud u Beogradu je u julu prošle godine sedmoricu pripadnika Jedinice za specijalne operacije oslobodio optužbi da su 2001. godine izveli oružanu pobunu. Tužilaštvo za organizovani kriminal žalilo se na presudu.

Optužbi su oslobođeni nekadašnji komandanti JSO Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović, kao i pripadnici jedinice Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Veselin Lečić, Dragiša Rodić i Vladimir Potić.

U detaljnom obrazloženju odluke, koje je objavljeno na sajtu Apelacionog suda, navodi se da je prvostepeni sud pravilno postupio kada je okrivljene oslobodio optužbe da su izvršili krivično delo oružana pobuna, s obzirom na to da izvedenim dokazima u toku ovog krivičnog postupka nije utvrđeno da su okrivljeni učinili to krivično delo.

"Do ovakvog zaključka prvostepeni sud je došao pravilnom ocenom izvedenih dokaza, cenjenih kako pojedinačno, tako i u njihovoj međusobnoj povezanosti, te je u sklopu odbrane okrivljenih, dao za svoje činjenično-pravne zaključke dovoljne, jasne i argumentovane razloge, koje u svemu kao pravilne prihvata i Apelacioni sud", navodi se u obraloženju.

Ulemek i Jovanović u zatvoru u Požarevcu u strogom režimu izdržavaju kazne od po 40 godina zatvora na koje su osuđeni zbog više teških krivičnih dela pored ostalih i za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Ostali optuženi su se branili sa slobode.

Tokom suđenja optuženi su tvrdili da je bila reč o protestu, a ne o pobuni.

Tvrdnje iz optužnice odbačene kao neosnovane

Ovom odlukom sud je obio kao neosnovane tvrdnje iz optužnice koja je pripadnike JSO teretila da su krivično delo izvršili tako što je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Đindića, da prekine sa pobunom.

Istovremeno, operativni deo Jedinice je borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata blokirao autoput.

Prvi put je to učinjeno 10. novembra na auto-putu Novi Sad-Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra blokadom auto-puta kroz Beograd kod Sava centra.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Takvim postupanjem Jedinice, bili su neposredno ugroženi sigurnost i ustavni poredak zemlje, bilo je navedeno u optužnici.

Protest JSO je prekinut nakon što su Petrović i Mijatović podneli ostavke, dok Mihajlović to nije učinio.

Optuženi su u svojim odbranama negirali pobunu tvrdeći kako su iskazali protest zbog obmane nadređenih.

Naime, pripadnici JSO su uhapsili braću Banović koji su potom izručeni Tribunalu u Hagu iako je, kako su tvrdili, postojao dogovor da se pripadnici JSO ne angažuju za privođenje haških optuženika.

Komandantima JSO-a je navodno rečeno kako su u pitanju opasni kriminalci koji će pružati otpor i, kako su tvrdili, niko nije spominjao Haški tribunal.

Tadašnji čelnici DB-a Goran Petrović i Zoran Mijatović su odbili da pričaju sa Jedinicom koja je bila u sastavu DB-a.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво