Ukupno 47 godina zatvora za ratni zločin u Lovasu

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je na kazne od četiri do šest godina zatvora osmoricu optuženih za ratni zločin u slavonskom selu Lovas, zbog ubistva, ranjavanja i mučenja 28 civila.

Milan Devčić je osuđen je na osam godna zatvora, Saša Stojanović na sedam godina, Željko Krnjajić, Zoran Kosjer i Jovan Dimitrijević na po šest, Darko Perić i Radovan Vlajković na po pet, a Radisav Josipović na četiri godine zatvora.

Oni su osuđeni zbog zločina protiv čovečnosti u saizvršilaštvu, ratni zločin protiv civilnog stanovništva i nečovečno postupanje.

Ovo je druga prvostepena presuda, pošto je prvu, kojom je 12 optuženih bilo osuđeno na kazne zatvora od četiri do 20 godina zatvora (ukupno 128 godina), 2014. godine ukinuo Apelacioni sud u Beogradu i naložio da se suđenje ponovi.

I na novu presudu i optuženi i njihovi branioci, kao i Tužilaštvo za ratne zločine imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Tužilaštvo za ratne zločine u završnoj reči predložilo je sudu da optužene osudi na kazne od četiri do 10 godina zatvora, dok je odbrana tražila oslobađajuće presude.

Optuženi se terete da su kao pripadnici različitih formacija, u oktobru i novembru 1991. u hrvatskom mestu Lovas napadali civile, prema njima nečovečno postupali, mučili ih, povređivali i ubijali.

Broj njihovih žrtava prema optužnici iznosi 28. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво