Ukupno 47 godina zatvora za ratni zločin u Lovasu

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je na kazne od četiri do šest godina zatvora osmoricu optuženih za ratni zločin u slavonskom selu Lovas, zbog ubistva, ranjavanja i mučenja 28 civila.

Milan Devčić je osuđen je na osam godna zatvora, Saša Stojanović na sedam godina, Željko Krnjajić, Zoran Kosjer i Jovan Dimitrijević na po šest, Darko Perić i Radovan Vlajković na po pet, a Radisav Josipović na četiri godine zatvora.

Oni su osuđeni zbog zločina protiv čovečnosti u saizvršilaštvu, ratni zločin protiv civilnog stanovništva i nečovečno postupanje.

Ovo je druga prvostepena presuda, pošto je prvu, kojom je 12 optuženih bilo osuđeno na kazne zatvora od četiri do 20 godina zatvora (ukupno 128 godina), 2014. godine ukinuo Apelacioni sud u Beogradu i naložio da se suđenje ponovi.

I na novu presudu i optuženi i njihovi branioci, kao i Tužilaštvo za ratne zločine imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Tužilaštvo za ratne zločine u završnoj reči predložilo je sudu da optužene osudi na kazne od četiri do 10 godina zatvora, dok je odbrana tražila oslobađajuće presude.

Optuženi se terete da su kao pripadnici različitih formacija, u oktobru i novembru 1991. u hrvatskom mestu Lovas napadali civile, prema njima nečovečno postupali, mučili ih, povređivali i ubijali.

Broj njihovih žrtava prema optužnici iznosi 28. 

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 25. jun 2019, 18:17) - деда из Србије бан себе [neregistrovani]

А закон ?

Како се и на каквом то суду одговара за неутврђен број жртава ? Ако је утврђен један , за њега се одговара ! Ако није утврђен ни један , онда се ваљда оговара за неутврђени број !? Штета да ово није коментарисано , надам се да није касно !

(petak, 21. jun 2019, 10:29) - anonymous [neregistrovani]

kazna

nasi nesto i rade,a drugi ama bas nista.