Svedok demantovao sam sebe

Ljubomir Stankov, prvi svedok u procesu protiv bivšeg gradonačelnika Zrenjanina Gorana Kneževića, osporio je analizu o cenama građevinskog zemljišta u tom gradu koju je sam sačinio u istrazi.

Član Upravnog odbora Direkcije za izgradnju i uređenje Zrenjanina Ljubomir Stankov osporio je u nastavku suđenja grupi bivšeg gradonačelnika Zrenjanina Gorana Kneževića, vlastitu analizu o cenama građevinskog zemljišta koju je sačinio u istrazi.

"Dobio sam netačne cene i cela analiza je netačna. To je istina i moja zakonska obaveza je da to kažem", rekao je Stankov svedočeći pred Većem Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu.

Stankov je naveo da je tokom izrade te, praktično druge analize, zbog ishitrenosti i brzine, napravio niz grešaka, navodeći da je zadatak da uradi analizu dobio od Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, i da se "bojao da od svedoka ne postane optužen i ne završi u pritvoru".

Svedok je precizirao da je učestvovao i u izradi prve analize, na osnovu koje je cena zakupa zemljišta u industrijskim zonama u Zrenjaninu određena na šest evra po kvadratnom metru.

Prema njegovim rečima, kasnije je greškom u drugoj analizi, koju mu je naručila policija, došao do cene veće od šest evra.

"Uradio sam netačnu analizu jer sam počinio veći broj grešaka zbog ishitrenosti, brzine i neznanja i zato što nisam imao dovoljno podataka. Policija je tražila da brzo završim analizu", objasnio je Stankov.

Precizirao da je odredio netačnu cenu zemljišta i da je u nju pogrešno na prihodnu stranu opštinskog budžeta stavio donacije EU, sredstva dobijena iz Nacionalnog investicionog plana.

Zakup od šest evra po kvadratnom metru

Prema njegovim rečima, u prihodnu stranu greškom je stavio i očekivanja od investicija do kraja 2010. godine, kao i da je pogrešio i u površini jedne lokacije.

Odgovarajući na pitanje tužilaštva, svedok je potvrdio da je kao član stručnih službi Direkcije učestvovao u timu koji je izračunavao realne cene zakupa i uređenja gradskog građevinskog zemljišta.

"Stručna služba je Upravnom odboru Direkcije predložila cenu od šest evra i to je i usvojeno", istakao je Stankov i dodao da je opština na osnovu toga raspisala javni konkurs na koji se javilo do sada desetine investitora za tri zone.

Optužnica Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal članove grupe tereti da su kao službena i odgovorna lica u lokalnoj samoupravi Zrenjanina i javnim preduzećima, zloupotrebom službenog položaja, pričinili štetu toj opštini od najmanje 150 miliona dinara.

Zemljište je, kako se navodi u optužnici, davano u zakup suprotno odredbama Zakona o planiranju i izgradnji bez raspisivanja javnih tendera, neposrednom pogodbom sa zaintresovanim licima, a visina ugovorene zakupnine i troškova na ime uređenja građevinskog zemljišta utvrđivani su u iznosima znatno nizim od propisanih suprotno odlukama Skupštine opštine i Grada Zrenjanina.

Odlukom sudskog veća Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu, Knežević je, posle 13 meseci provedenih u pritvoru, 4. novembra pušten da se u daljem toku postupka brani sa slobode.

Knežević je, na početku suđenja 26. oktobra, negirao navode optužnice, tvrdeći da je čitava afera "građevinska mafija" pokrenuta da bi bio politički diskreditovan. Suđenje će biti nastavljeno sutra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво