UNS: Još jedna tužba Simonovića protiv Matorčevića

Bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović, optužen da je naložio paljenje kuće Milana Jovanovića, tužio je ponovo urednika portala "Žig info" Željka Matorčevića zbog nanošenja "psihičkog bola i straha" tekstom objavljenim na ovom sajtu. Simonović traži naknadu štete u iznosu od 300.000 dinara, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Dragoljub Simonović je Željka Matorčevića tužio zbog teksta pod naslovom "SVETI ČAROBNjAK PRVOOBRAZOVANI Ko o čemu ON o poštenju!" u kojem su "izneti potpuno izmišljeni navodi", sa ciljem da se on "predstavi nečasnim čovekom", navodi Udruženje novinara Srbije (UNS).

"Već u naslovu iznete su dve uvrede, prva ironičnim aludiranjem na Simonovićevu navodnu neobrazovanost, a druga očiglednim negiranjem njegovog poštenja. Opšta je poznata narodna izreka ‘Ko o čemu, kurva o poštenju', a u ovom naslovu reč ‘kurva' je zamenjena rečju ‘ON' koja se odnosi na Dragoljuba Simonovića", navodi se doslovno u tužbi.

Osim teksta Matorčevića, koji je objavljen decembra 2016. godine, u tužbi Simonovića sporna je i fotografija.

"Prikazana je karikaturalna fotomontaža Simonovićeve fotografije, i to ni manje ni više nego na pravoslavnoj ikoni, koja za svakog verujućeg čoveka ima sakralnu vrednost i predstavlja deo kulturnog nasleđa", piše u tužbi i dodaje se da "nema dileme" da je fotografijom Matorčević Simonovića "nameravao da ponizi".

U tužbi piše da se tekstom Matorčevića Simonović "stigmatizira u sredini u kojoj poznaje veliki broj lica, što nesporno doprinosi njegovom velikom psihičkom bolu".

"Etiketiranje bilo kog lica epitetom nekog čije se poštenje meri sa poštenjem prostitutke, nekoga kome se aludira na navodnu neobrazovanost, a onda i nekoga ko se označava rečima ‘ološ Simonović' tom licu nanosi psihičku bol, povređuje ugled i čast ličnosti i uzrokuje strah da bi to lice moglo da bude šikanirano na javnom mestu ili čak fizički napadnuto od strane političkih neistomišljenika", piše u tužbi, navodi UNS.

Kao i u prethodnoj tužbi, Simonović osporava Medijski centar Žig info, koji je izdavač istoimenog portala, jer ga nema u Registru medija.

"Medijski centar Žig info, kome je zastupnik tuženi Željko Matorčević, apsolutno nema nikakve veze sa pojmom ‘medij', iako u svom nazivu ima reč ‘medijski' (verovatno sa tendencijom i ambicijom da o sebi stvori upravo takav opšti utisak)", stoji u tužbi.

Sporan tekst: Javno informisanje je slobodno i ne podleže cenzuri

Povod za tekst na portalu Žig info, zbog kojeg je tužen Željko Matorčević, je izjava Dragoljuba Simonovića na sednici Skupštine opštine Grocka da "ima onih koji pišu, a ne rade nigde i dobro zarađuju".

"Izjava predsednika GO Grocka dolazi nakon što je Žig info objavio više tekstova o imovini predsednika Simonovića, koju on nije ni porekao, već je potvrdio na jučerašnjoj sednici GO Grocka, izjavljujući da se iste ne stidi jer je stekao svojim radom", navodi se u tekstu.

U tekstu, između ostalog, stoji da je "javno informisanje slobodno i ne podleže cenzuri", prenosi UNS.

"Sloboda javnog informisanja ne sme se povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja, svojinskih i drugih prava, kao ni uticajem i kontrolom nad sredstvima za štampanje i distribuciju novina ili mrežama elektronskih komunikacija koje se koriste za distribuciju medijskih sadržaja", navodi se u tekstu.

U tekstu stoji da su redakcija i saradnici Žig infa "voljni" da menjaju svoju imovinu za Simonovićevu.

"Spremni smo i da sva naša primanja zamenimo sa primanjima Simonovića. Pisanja Žig infa su dokazana i u sudskim sporovima, od kojih nijedan tužilac nije dobio spor, što nedvosmisleno ukazuje na istinost", piše u tekstu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво