Izdat međunarodni nalog za hapšenje Radete i Jojića

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu saopštio je da će se članovima Srpske radikalne stranke Vjerici Radeti i Petru Jojiću, koji su optuženi za nepoštovanje suda, suditi u Hagu a ne u Srbji.

Tu odluku doneo je sudija Liu Daćun 13. maja i istovremeno izdao novi nalog za njihovo hapšenje, a Srbiji da ih bez odlaganja izruči Mehanizmu u Hagu.

Ovom odlukom poništena je ranija odluku da se njihov predmet ustupa Srbiji, a u obrazloženju sudija Liu naveo je da su ključni svedoci u ovom predmetu izjavili da neće svedočiti ako suđenje bude u Srbiji zbog "zabrinutosti za svoju bezbednosti i bezbednost svojih porodica".

Liu je usvojio argument tužiteljke Dijane Elis da su iskazi tih svedoka od vitalne važnosti za održivost tri tačke optužnice protiv Jojića i Radete, i istakao u obrazloženju da bi to što ne žele da svedoče u Srbiji značajno potkopalo sposobnost optužbe da prezentuje svoje dokaze i ometalo bi ceo proces.

"U interesu pravde je da im se sudi u Hagu", obrazložio je sudija.

Funkcioneri Srpske radikalne stranke Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanja suda, odnosno, da su navodno zastrašivali, pretili i nudili mito svedocima u slučaju protiv predsednika SRS-a Vojislava Šešelja.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 15. maj 2019, 12:39) - anonymous [neregistrovani]

@Srbi treba da shvate. ......

Milsim da ti treba da shvatis da se ne postuje nista u ovom svetu i da je pravda slepa. To sto si ti umislio da je HAG sud za medjunarodnu pravdu, to je tvoja pusta zelja. Sud u HAGU nema nikakvu validnost u medjunarodnim odnosima osim u slucajevima Africkih zemalja i jadnog Balkana. Pored toga, taj sud ne j**e niko ni 3%.. Za tvoju informaciju, kada se pravis pametan. To ti treba da shvatis a ne Srbi...

(utorak, 14. maj 2019, 23:00) - anonymous Lala [neregistrovani]

@Srbi treba da shvate. ......

A zašto to ne važi i za velike sile (zakon je zakon).

(utorak, 14. maj 2019, 19:49) - anonymous Sreten [neregistrovani]

Srbi treba shvate i razumeju jednom za sva vremena

Da shvate da je Međunarodna zajednica viša od države i da se Međunarodni zakoni moraju poštovati. Dosta je pogrešnog tumačenja i laži našem narodu da je država iznad svega. Ako su krivi i Međunarodni sud ih traži moraće biti uhapšeni i poslati na suđenje.
To što neki domaći nacionalisti žele po svoje tumačiti to je njihov problem i pusta želja.
Sud u Hagu je telo Saveta bezbednosti ujedinjenih ncija i to je realnost.

(utorak, 14. maj 2019, 16:58) - anonymous [neregistrovani]

Hag

ovi ne odustaju,mnogo su uporni.

(utorak, 14. maj 2019, 11:24) - anonymous [neregistrovani]

Jos samo da ih uhapse...

Liu kaze da ce im se suditi u Hagu, a ne Srbiji, samo je zaboravio da kaze da je pre toga potrebno da budu izruceni od strane Srbije, a uzimajuci u obzir iskustva Srbije sa veoma pristrasnim sudjenjem Srbima u Hagu, mislim da to nece ici onako kako su to zamislili. Pritiskaju nas Ameri zbog turskog toka, ali to je samo jedna u nizu provokacija na koje se ne sme nasesti.