Hag odbio Prlića, ostaje u britanskom zatvoru

Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu odbio je zahtev nekadašnjeg predsednika vlade bivše Hrvatske republike Herceg Bosne Jadranka Prlića da preostalu kaznu zatvora, umesto u zloglasnom zatvoru Vajt u Velikoj Britaniji, služi u BiH, jer sa tom zemljom ne postoji sporazum, niti je takva mogućnost predviđena statutom MICT, objavili su mediji u Mostaru.

U objašnjenju koje je dao MICT navodi se da nije moguće prebacivanje Prlića u BiH, jer je on osuđen na kaznu zatvora od 25 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima i jer je statutom ove međunarodne pravosudne institucije propisano gde može da služi kaznu, prenosi Hina.

Navodi se da je Prlić početkom aprila pisao predsedniku MICT, sudiji Karmelu Ađijusu i ministru pravosuđa BiH Josipu Grubeši, tražeći da mu se odobri služenje kazne zatvora u BiH.

Kao razlog naveo je da je zatvor na ostrvu Vajt namenjen prestupnicima osuđenim za nasilne ili seksualne zločine, te da je zatvorenicima onemogućeno da koriste računar, a što njemu, kako kaže, otežava pripremu zahtevu za preispitivanje presude kojom je preavosnažno proglašen krivim.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 14. maj 2019, 10:18) - anonymous [neregistrovani]

bojovnik

usavrsice engleski.