Uhapšeni čelnici opštine Požega

Pripadnici MUP-a uhapsili su opštinsko rukovodstvo u Požegi zbog zloupotrebe službenog položaja.

Uhapšeni su predsednik opštine Milan Božić (1957), predsednica skupštine opštine Zorica Mitrović (1970) i njen suprug Milinko Mitrović, kao i načelnik opštinske uprave Velimir Maksić (1970) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Takođe, uhapšen je i Vladimir Gavrilović (1970) odgovorno lice Agencije za procenu nekretnina "Gorski Ivanjica", zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom i produženo krivično delo falsifikovanje isprave.

Sumnja se da su Božić, Mitrovićeva i Maksić u periodu od 2017. do 2018. godine u četiri postupka nabavki naručioca Opštinske uprave Požega, odobrili plaćanje po računima izdatim od strane izvođača posla, iako navedene usluge i radovi nisu bili izvršeni u trenutku plaćanja, a postupci predmetnih nabavki nisu sprovedeni u skladu sa zakonom.

Na ovaj način su preduzetničkoj radnji "Gorski" pribavili korist od 1.360.000 dinara, a Opštinskoj upravi opštine Požega pričinili štetu u tom iznosu.

Na te i brojne druge nepravilnosti duže od godinu dana ukazuje grupa građana Inicijativa za Požegu.

"Smatramo da je ovo samo početak koji će se završiti jednim sudskim epilogom, koji će poslati na zaslužene kazne sve one koji su učestvovali u krivičnim delima, na koja smo mi sve ovo vreme ukazivali", kaže Aleksandar Divović iz Grupe građana Inicijativa za Požegu. 

Takođe, osumnjičena Zorica Mitrović je prilikom izvođenja molerskih radova za opštinu Požega, od izvođača radova u više navrata nakon izvršenog plaćanja zatražila i preuzela novac u ukupnom iznosu od 200.000 dinara, čime je sebi pribavila imovinsku korist u navedenom iznosu.

Osumnjičeni Vladimir Gavrilović je u postupku javne nabavke male vrednosti naručioca Opštinske uprave opštine Požega, suprotno zakonu, dogovarao sa drugim ponuđačem i preduzeo protivpravne radnje u nameri da posao bude dodeljen preduzetničkoj radnji njegove supruge.

Kako se sumnja, on je izradio lažne isprave o prijemu projektno-tehničke dokumentacije u nameri da ih upotrebi kao prave.

U ovoj akciji, prilikom pretresa stana osumnjičene Zorice Mitrović pronađeni su pištolj i lovačka puška koji, kako se sumnja pripadaju njenom suprugu Milinku Mitroviću za koje nema dozvolu.

Njemu je, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 11. maj 2019, 17:44) - Паметњаковић [neregistrovani]

Овакви су уништили Србију!

Овакви људи, похлепни не схватају колику штету Србији, и себи самима, наносе. И тако се радило деценијама уназад. То је разлог зашто Србија данас има веома мале шансе да уђе у утакмицу са другим земљама на глобалном тржишту и зашто се нема пара за паметне инвестиције и пројекте и зашто је стандард низак. 

(subota, 11. maj 2019, 15:17) - anonymous [neregistrovani]

Istina

U potpunosti se slažem da je iznos ukradenog novca prilično mali, ali ne zaboravimo da je i opstina prilično mala.Ovde ne treba gledati visinu novca, već delo koje je učinjeno i nameru da se izvrši pronevera.Da su bili u mogućnosti uzeli bi i milion eura.Sa druge strane mislim da postoje i mnogo gora krivična dela zloupotrebe službenog položaja a ti ljudi su još uvek na slobodi .

(subota, 11. maj 2019, 14:55) - anonymous [neregistrovani]

Ovo je predstava za javnost, a......

.....vec sutra se niko nece ovoga - secati!?

(subota, 11. maj 2019, 12:54) - anonymous [neregistrovani]

Sitne ribe

Se hvataju kako bi narod mislio da se nesto radi. A zapravo... sta je milion dinara spram milion evra....... 

(subota, 11. maj 2019, 12:01) - anonymous [neregistrovani]

Samo da pitam

Ko je na vlasti (stranke) mislim ?