Ristić oslobođen optužbi za smrt Ranka Panića

Odlukom Višeg suda u Beogradu, nekadašnji pripadnik Žandarmerije Nikica Ristić oslobođen je optužbi za nanošenje teških povreda Ranku Paniću za vreme protesta radikala zbog izručenja Radovana Karadžića Haškom tribunalu jula 2008. godine. Ranko Panić je preminuo u Urgentnom centru 15. avgusta iste godine. Prvostepena presuda doneta je nakon tri godine suđenja.

Ni nakon 11 godina od smrti Ranka Panića njegova majka nema odgovor - zašto je stradao i ko mu je naneo kobne udarce. Dan posle protesta primljen je u Urgentni centar, gde je 17 dana kasnije preminuo. Utvrđeno je da mu je od udarca u stomak puklo debelo crevo.

"Nek budu pošteni kao što je moje dete bilo pošteno. Nema nikakvog sudstva, pola Srbije da je ubio, 11 godina pod ključom. Ama nije ni mrava zgazio, i sad mu se ovako čini", rekla je Smiljka Panić, majka Ranka Panića.

Posle višegodišnje istrage, 2014. godine je uhapšen pripadnik niške Žandarmerije Nikica Ristić, zbog sumnje da je izvršio krivično delo teška telesna povreda sa smrtnim ishodom.

Pet godina kasnije oslobođen - nepravnosnažno. 

"Presuda nije mogla biti drugačija, već oslobađajuća. Ovo je veliki dan, jedno sudsko veće u novoj Palati pravde u Katanićevoj u Višem sudu u Beogradu sudilo je apsolutno po dokazima", navela je Zora Dobričanin Nikodinović, advokat Nikice Ristića.

Prema mišljenju suda, nije dokazano izvršenje krivičnog dela nanošenja teških telesnih povreda sa smrtnim ishodom. Svi dokazi, među kojima i da je Panić umro od udarca koje mu je zadao čuvar reda i da je taj čuvar reda bio Nikica Ristić, prema rečima sudije, mogu da se podvedu pod "možda".

Sudija Mišić objašnjava da se upravo zbog te sumnje odlučio da osumnjičenog oslobodi.

Tokom suđenja pregledana je obimna dokumentacija i saslušano je između 15 i 20 svedoka - što prijatelja i poznanika pokojnog Ranka Panića, što kolega i poznanika Nikice Ristića.

Tužilaštvo će se na tu odluku žaliti.

I odbrana ima pravo žalbe na prvostepenu presudu.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 10. maj 2019, 22:02) - Milutin [neregistrovani]

patnja

Ovo samo produbljuje tragediju.

(petak, 10. maj 2019, 18:15) - nb [neregistrovani]

Kakva je to sramna presuda?

Sam se sigurno nije povredio. Neko ga je tesko povredio zbog cega je preminuo. Ko je taj neko?