Pet godina zatvora Jociću zbog zloupotrebe novca za klizišta

Nekadašnji direktor JP "Putevi Srbije" Branko Jocić osuđen je na pet godina zatvora povodom optužbi da je sa saradnicima zloupotrebio sredstva Evropske banke namenjena za saniranje klizišta u Srbiji tokom 2006, 2007. i 2008. godine.

Ista kazna od pet godina je nakon višegodišnjeg suđenja izrečena i vlasniku privatnog preduzeća "Rotijer" Draganu Pavloviću, dok je bivši direktor JP "Put Loznica" i Jocićev savetnik u "Putevima Srbije" Predrag Todosić osuđen na dve godine zatvora.

Na tri godine zatvora osuđen je Milan Josipović.

Jociću je privremno oduzet stan u Loznici, a izrečena mu je i mera zabrane obavljanja javne funkcije u roku od tri godine.

U kaznu mu se uračunava vreme provedeno u pritvoru, u trajanju od godinu dana. 

Ovo je prvostepena presuda na koju i tužilaštvo za organizovani kriminal i odbrana imaju pravo žalbe.

Pozadina presude — osam godina se sumnja na korupciju

Jocić i ostali uhapšeni su u martu 2011. godine po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal zbog sumnje da su izvršili krivična dela davanja i primanja mita, zloupotreba službenog položaja i pranje novca.

Kako je ranije saopšteno, oni se optužnicom terete da su prilikom ugovaranja radova na sanaciji klizišta na području opština Krupanj i Loznica zloupotrebili sredstva dobijena od Evropske banke, neosnovano isplaćujući oko 43 miliona dinara privatnom preduzeću "Rotijer" za sanaciju klizišta koje nije obavljeno.

Preduzeće "Rotijer" je majci Branka Jocića poklonilo stan u Loznici, površine 63 kvadratna metra i vrednosti oko 2,5 miliona dinara.

Sud je ranije na zahtev tužilaštva odlučio da se Jociću i članovima njegove porodice privremeno oduzme sedam nekretnina u Srbiji i Crnoj Gori, kao i 12 ručnih satova jer postoji sumnja da su stečeni nelegalnim putem.

Jocić i još 15 optuženih imaju još jedan postupak koji se vodi pred Specijalnim sudom po drugoj optužnici za zloupotrebe u preduzeću "Putevi Srbije".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво