Slučaj "Asomakum" – transkript odložio suđenje za septembar

Suđenje Dragoslavu Joksimoviću (56), optuženom da je 2010. godine otvorio fantomsku firmu za pranje para "Asomakum" falsifikovanom ličnom kartom na ime brata predsednika Srbije Andreja Vučića, odloženo je danas u Višem sudu u Beogradu za 2. septembar.

Ročište je odloženo jer advokati okrivljenih nisu dobili transkript sa pripremnog ročišta.

Pored Dragoslava Joksimovića, u ovom slučaju je optuženo još 17 okrivljenih koji se takođe terete da su osnivali fantomske firme za pranje para, a sve ukupno ih brani više od 20 advokata. 

Braniocima okrivljenih nije dostavljen transkript sa pripremnog ročišta na kojem su se u januaru njihovi branjenici izjašnjavali o krivici, a oni i tužilaštvo iznosili dokazne predloge. 

Samo jedan branilac je lično iz pisarnice podigao transkript, a ostali su insistirali da bez transkripta suđenje ne može da počne. 

Sudija im je poručila da je dala saglasnost da izdavanje transkripta, koji moraju sami da podignu iz pisarnice.

U septembru, sud će takođe odlučiti o svom predlogu, kojem se protivilo tužilaštvo i jedan branilac, da se prema petorici optuženih razdvoji postupak, jer je delo za koje se terete iz nadležnosti osnovnog suda.

Posle otkrivanja ove prevare s fantomskim firmama, Privredni sud u Beogradu je po tužbi Andreja Vučića poništio osnivanje "Asomakuma", pošto je utvrđeno da je reč o neregularnoj firmi osnovanoj na osnovu falsifikovanje lične karte, a što je potvrdilo i grafološko veštačenje.

Pored Joksimovića, za prevaru u sticaju krivičnom delom pranje novca u ovom slučaju optuženi su i – Nemanja Perić, Aleksandar Jović, Mladen Aković i Goran Bošković.

Takođe, za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica terete se – Milan Mašić, Snežana Đuričić, Vladimir Antić, Živorad Živanić, Jefta Jovanović Slaviša Smiljić, Safet Feković, Predrag Knežević, Mladen Janković, Dragoša Puzović, Vladimir Matić, Matija Vujnović i Dimitrije Filaktov.

Tužilaštvo nije saopštilo detalje optužnice, a ona nije ni danas čitana, tako da još nije poznato šta je ko od optuženih tačno nezakonito počinio.

Nakon hapšenja osumnjičenih, saopšteno je da je u istrazi poslovanja "Asomakuma" utvrđeno da je firma osnovana s lažnom ličnom kartom, a na osnovu poređenja s pravom ustanovljeno je da je u pitanju falsifikat, odnosno da nisu identični fotografija, pečat MUP-a, potpis, broj lične karte i prijava prebivališta.

broj komentara 0 pošalji komentar