Obijena crkva Svete Petke u Gojbulji kod Vučitrna

Nepoznate osobe provalile su u crkvu Svete Petke u selu Gojbulja kod Vučitrna, oštetile ulazna vrata i sa ikona odneli novac u vrednosti oko 20 evra, prenosi "Kossev".

Obijena vrata na crkvi primetili su vernici oko 16 časova i odmah slučaj prijavili kosovskoj policiji.

Eparhija Raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost zbog učestalih slučajeva obijanja pravoslavnih hramova na Kosovu i Metohiji i apelovala na policijske organe da pronađu počinioce ovog i ranijih slučajeva obijanja hramova, prenosi Kossev.

Episkop Teodosije naglasio je da obijanja hramova dodatno obeshrabruju srpski narod i da lokalne institucije moraju da obezbede bolju zaštitu imovine Srpske Pravoslavne Crkve i lokalnog srpskog stanovništva, posebno u izolovanim enklavama.

Istraga je u toku.

Selo Gojbulja je mešovito selo u kome pored većine albanskog stanovništva živi i pedesetak srpskih porodica.

Kancelarija za KiM: Još jedan vandalski napad na objekte SPC-a 

Povodom obijanja crkve Svete Paraskeve u Gojbulji reagovala je Kancelarija za KiM koja je istakla da je to još jedan u nizu necivilizovanih i vandalskih napada na objekte Srpske pravoslavne crkve na KiM.

Poziva policijske organe privremenih institucija u Prištini da konačno rasvetle ovaj, ali i druge slučajeve takvog "besprizornog ponašanja".

"Napadi na Srpsku pravoslavnu crkvu su i napadi na srpski narod u celini u južnoj pokrajini i imaju nedvosmisleno za cilj da se obeshrabre oni Srbi koji su namerni da ostanu u svojim domovima i nastave da žive na ognjištima svojih predaka", navodi se u saopštenju.

Kancelarija ocenjuje i da ovakvi vandalski činovi obijanja, paljenja verskih objekata, napadi na sveštenstvo u srpskim crkvama i manastirima na KiM jasno pokazuje i "kako bi oni koji se upinju na sve načine da uđu u Unesko "sačuvali" kulturne i verske objekte SPC-a i srpskog naroda, kao spomenika i pokazatelja viševekovnog života i trajanja na tim prostorima".

Poziva međunarodnu zajednicu i njene predstavnike na Kosovu i Metohiji da reaguju i zaštite, kako sakralne objekte, tako i predstavnike SPC-a i srpski narod u pokrajini, navodi se u saopštenju.

Srpska lista: Skrnavljenje crkve nastavak rušilačke kampanje

Skrnavljenje crkve Svete Petke u Gojbulji je nastavak rušilačke kampanje i pokušaj zatiranja srpskog postojanja na Kosovu i Metohiji, saopštila je Srpska lista.

"U predvorje Dana Evrope, u 21. veku, pred očima sveta i međunarodnih vojnih i političkih predstavnika Evropske unije, uništava se verska baština srpskog naroda i hrišćanske Evrope", navela je Srpska lista.

Dodaje da se bez imalo stida, a ni straha od kažnjavanja, već 20 godina uništava i zatire trag srpskog postojanja bez osuda civizovanog sveta.

Ističe da najoštrije osuđuje napade na Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod, i poziva nadležne organe da hapšenjem ovih zlodela pokažu koliko im je stalo da zajedničkog života i mira na Kosovu i Metohiji.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво