Obijena crkva Svete Petke u Gojbulji kod Vučitrna

Nepoznate osobe provalile su u crkvu Svete Petke u selu Gojbulja kod Vučitrna, oštetile ulazna vrata i sa ikona odneli novac u vrednosti oko 20 evra, prenosi "Kossev".

Obijena vrata na crkvi primetili su vernici oko 16 časova i odmah slučaj prijavili kosovskoj policiji.

Eparhija Raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost zbog učestalih slučajeva obijanja pravoslavnih hramova na Kosovu i Metohiji i apelovala na policijske organe da pronađu počinioce ovog i ranijih slučajeva obijanja hramova, prenosi Kossev.

Episkop Teodosije naglasio je da obijanja hramova dodatno obeshrabruju srpski narod i da lokalne institucije moraju da obezbede bolju zaštitu imovine Srpske Pravoslavne Crkve i lokalnog srpskog stanovništva, posebno u izolovanim enklavama.

Istraga je u toku.

Selo Gojbulja je mešovito selo u kome pored većine albanskog stanovništva živi i pedesetak srpskih porodica.

Kancelarija za KiM: Još jedan vandalski napad na objekte SPC-a 

Povodom obijanja crkve Svete Paraskeve u Gojbulji reagovala je Kancelarija za KiM koja je istakla da je to još jedan u nizu necivilizovanih i vandalskih napada na objekte Srpske pravoslavne crkve na KiM.

Poziva policijske organe privremenih institucija u Prištini da konačno rasvetle ovaj, ali i druge slučajeve takvog "besprizornog ponašanja".

"Napadi na Srpsku pravoslavnu crkvu su i napadi na srpski narod u celini u južnoj pokrajini i imaju nedvosmisleno za cilj da se obeshrabre oni Srbi koji su namerni da ostanu u svojim domovima i nastave da žive na ognjištima svojih predaka", navodi se u saopštenju.

Kancelarija ocenjuje i da ovakvi vandalski činovi obijanja, paljenja verskih objekata, napadi na sveštenstvo u srpskim crkvama i manastirima na KiM jasno pokazuje i "kako bi oni koji se upinju na sve načine da uđu u Unesko "sačuvali" kulturne i verske objekte SPC-a i srpskog naroda, kao spomenika i pokazatelja viševekovnog života i trajanja na tim prostorima".

Poziva međunarodnu zajednicu i njene predstavnike na Kosovu i Metohiji da reaguju i zaštite, kako sakralne objekte, tako i predstavnike SPC-a i srpski narod u pokrajini, navodi se u saopštenju.

Srpska lista: Skrnavljenje crkve nastavak rušilačke kampanje

Skrnavljenje crkve Svete Petke u Gojbulji je nastavak rušilačke kampanje i pokušaj zatiranja srpskog postojanja na Kosovu i Metohiji, saopštila je Srpska lista.

"U predvorje Dana Evrope, u 21. veku, pred očima sveta i međunarodnih vojnih i političkih predstavnika Evropske unije, uništava se verska baština srpskog naroda i hrišćanske Evrope", navela je Srpska lista.

Dodaje da se bez imalo stida, a ni straha od kažnjavanja, već 20 godina uništava i zatire trag srpskog postojanja bez osuda civizovanog sveta.

Ističe da najoštrije osuđuje napade na Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod, i poziva nadležne organe da hapšenjem ovih zlodela pokažu koliko im je stalo da zajedničkog života i mira na Kosovu i Metohiji.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 09. maj 2019, 09:51) - anonymous [neregistrovani]

преговори

Уништавање српских светиња остаје и даље некажњено...У међувремену,користећи преговоре, добијају на времену и остварују своје планове: Косово и Метохија без Срба.уз свесрдну помоћ "цивилизоване " Европе.

(četvrtak, 09. maj 2019, 00:48) - anonymous [neregistrovani]

Ma koja kosovska policija

Zasto smo mi Srbi toliko glupi vise, zasto se netrazi medjunarodna pomoc, zasto se ne zovu medjunarodne organizacije i ne prave medjunarodne komisije koje ce da utvrde kako zivi Srpski narod i kako se ophodi prema nasoj imovini i imovini koja je pod zastitiom svetskih organizacija kao sto je unesco. Dokle da izigravamo ludilo i trazimo od onih koji to cine da osude to.