Karadžića prisluškuju zbog uključenja na tribinu u Podgorici

Sekretarijat Mehanizma za krivične sudove u Hagu naložio je istragu povodom telefonskog uključenja Radovana Karadžića iz haškog pritvora na tribinu koja je održana 3. maja u Srpskoj kući u Podgorici, i prisluškivanje njegovih razgovora narednih sedam dana.

Sekretar Mehanizma sumnja da je Karadžić telefonskim pozivom bez odobrenja nadležnih u pritvorskoj jedinici prekršio pravila Pravilnika o posetama i komunikaciji.

Zbog toga je naložio da komandir pritvorske jedinice presluša sve njegove neodobrene telefonske razgovore od 1. maja, a isti nalog važi i za narednih sedam dana, počev od 6. maja.

Žalbeno veće Mehanizma u Hagu osudilo je 20. marta Karadžića na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina prtiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja. Ovom odlukom preinačena je prvostepena presuda Tribunala u Hagu kojom je u martu 2016. godina bio osuđen na 40 godina.

On i dalje nije premešten u zatvor u kojem će služiti kaznu i nalazi se u pritvorskoj jedinici Mehanizma koji je nasledio Haški tribunal.

Karadžić je prilikom uključenja u tribinu, prema pisanju medija, poručio Srbima u Crnoj Gori da budu strpljivi, tolerantni i da imaju razumevanja prema ljudima koji imaju krizu identiteta (Crnogorcima), napominjući da se identitet u jednom narodu stvara stotinama, a nekad i hiljadama godina.

Tribinu u Srpskoj kući organizovali su Srpski nacionalni savet i Srpski informativno-kulturni centar "Sveti Sava", a u trenutku telefonskog poziva iz Haga, na tribini je govorio prvi predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik o stvaranju Republike Srpske.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 07. maj 2019, 16:24) - anonymous [neregistrovani]

Radovanu

Po njihovom medjunarodnom pravu, Srbinu je zabranjeno da dishe, moze samo po dozvoli "sudije".

(utorak, 07. maj 2019, 15:53) - Rade [neregistrovani]

Karadzic prisluskivan

Sta je sa medjunarodnim pravom za kasetne bombe ,vojnu agresiju i uranium bombe na Srbiju. Je li to po medjunarodnom pravu?