Trajno oduzeta imovina zemunskom klanu

Vrhovni sud Srbije potvrdio prvostepeno rešenje Okružnog suda u Beogradu o trajnom oduzimanju imovine naslednicima vođa zemunskog klana Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića.

Prvostepeno rešenje Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu o trajnom oduzimanju imovine naslednicima vođa zemunskog klana Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića potvrdio je i Vrhovni sud Srbije.

U saopštenju Vrhovnog suda navodi se da su žalbe na prvostepeno rešenje kojim je usvojen zahtev za trajno oduzimenje imovine proistekle iz krivičnog dela od pravnih naslednika Spasojevića i Lukovića odbijene kao neosnovane.

"Vrhovni sud je ocenio da je prvostepeni sud pravilno zaključio da su ispunjeni uslovi za trajno oduzimanje imovine, predviđeni odredbama Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela", navodi se u obrazloženju.

U zahtevu Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal zatraženo je da udovicama vođa zemunskog klana Tatjani Spasojević i Maji Luković kao pravnim naslednicima trajno bude oduzet plac u Šilerovoj ulici u Zemunu, odnosno pravo na trajno korišćenje gradskog građevinskog zemljišta.

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Jovan Prijić je u obrazloženju zahteva naveo da Spasojević i Luković nikada nisu imali bilo kakve legalne prihode, pa ne postoji nikakva srazmera između vrednosti imovine i njihovih zakonitih prihoda.

Zahtev se odnosi na plac od 20 ari i 129 kvadratnih metara u Šilerovoj ulici u Zemunu, koji su Spasojević i Luković u dva navrata 1997. godine i 1998. godine platili ukupno 123.000 nemačkih maraka i 120.000 dinara.

Deo placa u Šilerovoj Spasojeviću i Lukoviću je na trajno korišćenje ustupila Opština Zemun, a deo su kupili od vlasnika parcela.

Kasnije su na tom placu izgradili vile, bazen i tržni centar koji su srušeni posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, 12. marta 2003. godine.

Tužilaštvo je podnelo zahtev za trajno oduzimanje imovine zbog sumnje da su Spasojević i Luković kupili plac novcem dobijenim od prodaje droge i otmica.

Spasojević i Luković stradali su 27. marta 2003. godine u selu Meljak kod Beograda prilikom pokušaja hapšenja, a policija je tada saopštila da su vođe zemunskog klana pružale oružani otpor.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи