Lubenice umalo nisu došle glave migrantima

Dramatičan slučaj spasavanja života migranata iskusili su carinici na ispostavi u Jagodini kada su u prikolici među rasadom lubenica pronašli petoricu iznemoglih Avganistanaca kojima je pretilo gušenje.

Umalo tragičan kraj izbegnut je zahvaljujući pravovremenoj reakciji carinskih službenika, saopštila je Uprava carina.

Naime, kada je hladnjača bugarskih registarskih oznaka pristigla na pomenuti terminal radi pregleda robe, vidno uznemireni vozač prijavio je carinicima sumnju da se u tovarnom delu nalaze migranti.

"Njegov strah bio je sasvim opravdan, jer je bio svestan da prevozi rasad lubenica koji u procesu fotosineteze brzo apsorbuje kiseonik, ostavljajući veliku koncentraciju ugljen-dioksida koji bi mogao da ugrozi život 'slepih putnika', ukoliko ih ima", navodi Uprava carina.

Sumnja vozača je uskoro bila potvrđena, jer su nakon otvaranja hladnjače u njoj zatečena trojica iznemoglih i ošamućenih Avganistanaca koji su se žalili na teškoće sa disanjem.

Izbegnut smrtni ishod 

Bez obzira na to što su njih trojica uporno tvrdila da su jedini ilegalni putnici u kamionu, carinici su ipak želeli da to i provere.

Unutrašnjost zagušljive prikolice bilo je teško sagledati zbog visine tovara i načina pakovanja sadnica, zbog čega je kamion morao biti istovaren.

Tada su carinski službenici u prostoru između paleta, na podu prikolice otkrili još dvojicu Avganistanaca sa jasnim znacima gušenja, od kojih se jedan žalio na jaku glavobolju i nesvesticu.

Prema rečima vozača, da carinici nisu otvorili tovarni prostor odakle su izbavili migrante, oni bi se do graničnog prelaza Horgoš zasigurno ugušili.

Iako se carinski službenici svakoga dana suočavaju sa potresnim situacijama, jutrošnji slučaj zabeležen u Jagodini svakako se ubraja u red najdramatičnijih i svedoči o tome kolikoj se opasnosti po život izlažu migranti koji se upuštaju u ovakve poduhvate, navodi se u saopštenju.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 21. apr 2019, 14:18) - anonymous [neregistrovani]

Migranti

Dzaba se muce nece dobit azil. To je nekada bilo, lako su dobijali, pasose, stanove, novac, zdravstvo... EU je puna. Hrvati ne daju napred a u Bosni nema hrane niti smestaja za toliki broj migranata. Ocekuje se talas od 70 000 novih migranata samo u Bosni.

(petak, 19. apr 2019, 16:19) - anonymous [neregistrovani]

...

Зар није обрнуто, зелене биљке апсорбују угљен диоскид, а испуштају кисеоник?