Žandarmima uslovne kazne od po osam meseci zatvora

Viši sud u Beogradu osudio je na uslovne kazne zatvora od po osam meseci sa rokom provere od tri godine sedmoricu žandarma niškog odreda, jer su upotrebom nepotrebne i prekomerne sile isprebijali braću tadašnjih premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i još dvojicu pripadnika vojne policije, tokom održavanja "Parade ponosa 2014" u Beogradu.

To znači da se kazne neće izvršiti ako u roku od tri godine ne počine novo krivično delo.

Ovo je druga prvostepena presuda, jer je prvu, kojom su žandarmi bili osuđeni na uslovne kazne zatvora od šest i osam meseci, prošle godine u junu ukinuo Apelacioni sud i naložio da im se suđenje ponovi.

I na novu presudu postoji pravo žalbe Apelacionom sudu.

Sedam pripadnika jedinice Žandarmerije iz Niša osuđeno je zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje u sticaju sa krivičnim delom napad na vojno lice u vršenju vojne službe 

Osuđeni su Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić i Mitar Milosavljević.

Suđenje im je ponovljeno po nalogu Apelacionog suda u Beogradu iz juna prošle godine, kada je isti sud potvrdio oslobađajuću presudu komandantu ovog žandarmerijskog voda Radetu Matiću i pravosnažno ga oslobodio optužbi kojima se teretio da nije preduzeo mere da spreči napad. 

Deo ovog incidenta zabeležio je snimatelj televizije N1 koji su objavili gotovo svi mediji i koji je i dalje dostupan na Jutjubu.

Na tom video-zapisu od minut i četrdeset pet sekundi, pored ostalog, vidi se kako žandarmi pendrecima tuku više lica i štitovima ih guraju u zid zgrade.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 17. apr 2019, 23:39) - bata [neregistrovani]

imam pitanje

da li bi bili uznemiravani da su prebili obične gradjane ?

(sreda, 17. apr 2019, 17:10) - Boban [neregistrovani]

pravda

Svako pa i žandarmerija mora da se ponaša u skladu sa zakonom i da bude odgovoran za svoje postupke.

(sreda, 17. apr 2019, 17:06) - Oliver [neregistrovani]

Nosi casno uniformu

Ako si obukao uniformu moras je casno i nositi, i ne smes da imas ispade kao u ovom nemilom dogadjaju.

(sreda, 17. apr 2019, 16:55) - Nada [neregistrovani]

desavanja

Sud je taj koji odlucuje ko je i koliko kriv.

(sreda, 17. apr 2019, 16:23) - Mina [neregistrovani]

...

Svako mora da snosi odgovornost za svoja dela.