Tužilac: Žandarmi primenili prekomernu i nepotrebnu silu

Nakon ponovljenog suđenja, Više javno tužilaštvo u Beogradu u završnoj reči je ocenilo da su žandarmi prilikom legitimisanja primenili prekomernu, nepotrebnu silu koja je rezultirala prebijanjem braće tadašnjih premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i još dvojice pripadnika vojne policije tokom održavanja Parade ponosa 2014. godine u Beogradu.

Sedam pripadnika jedinice Žandarmerije iz Niša tereti se za krivično delo zlostavljanje i mučenje.

Postupajući tužilac u završnoj reči nije preložio sudu visinu kazne za okrivljene koji su nakon prvog suđenja bili osuđeni na uslovne kazne zatvora od šest i osam meseci. 

Tužilac je u završnoj reči naveo da za prekomernu silu nije bilo ni zakonskih uslova, te da je njena primena očigledno išla ka tome da se "oštećeni zastraše i kazne".

Suđenje žandarmima je ponovljeno jer je Apelacioni sud u Beogradu u junu prošle godine ukinuo prvostepenu presudu kojom su u decembru 2017. godine žandarmi bili osuđeni na uslovne kazne zatvora od po šest i osam meseci.

Apelacioni sud je tada potvrdio oslobađajuću presudu komandantu ovog žandarmerijskog voda Radetu Matiću i pravosnažno ga oslobodio optužbi kojima se teretio da nije preduzeo mere da spreči napad. 

U ovom slučaju optuženi su Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević, kao i Dragan Savić.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 15. apr 2019, 18:18) - anonymous [neregistrovani]

U prevodu

ko sme mene da dira!!?? Znaš li ti ko sam ja - e neću da ti kažem!! Odakle tu pripadnici vojne policije???