Preinačena presuda, pedijatar pravosnažno oslobođen

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio pedijatra Opšte bolnice u Valjevu Vladimira Rankovića (47), od optužbi za neadekvatno lečenje petogodišnje Teodore Jovanović, koja je preminula 1. oktobra 2009. godine.

Ovom odlukom preinačena je prvostepena presuda Odnovnog suda u Valjevu kojom je Vladimir Ranković (47) bio osuđen zbog krivičnog dela "teško delo protiv zdravlja ljudi".

Oštećeni su radi ostvarivanja svojih imovinsko-pravnih zahteva upućeni na parnicu, navodi se u presudi koja je objavljena danas na sajtu Apelacionog suda.

Prema stavu Apelacionog suda, tokom postupka "nije dokazano da je okrivljeni pri pružanju lekarske pomoći devojčici očigledno nesavesno postupao i time prouzrokovao pogoršanje zdravstvenog stanja, a nakon toga i smrt, ali je olako držao da takva posledica neće nastupiti ili da će istu moći sprečiti".

Prema nedokazanoj optužnici, pedijatar je 30. septembra 2009. godine, nesavesno postupio prilikom prijema Teodore Jovanović na Dečje odeljenje valjevske bolnice i tako prouzrokovao pogoršanje njenog zdravstvenog stanja.

Osim fizičkog pregleda, nije sproveo nijednu drugu dijagnostičku proceduru, iako je dete bilo malaksalo, sa bolovima u stomaku, uz povraćanje. Umesto da je zadrži u bolnici na ispitivanju, lekar je devojčicu poslao kući, uz terapiju elektrolitima. Sutradan, Teodori se stanje pogoršalo, roditelji su je doveli u bolnicu gde je nakon pokušaja reanimacije preminula.

Apelacioni Sud međutim podseća da je klinička slika kod pokojne devojčice bila atipična tako da lekar specijalista pedijatar nije mogao u datom trenutku da posumnja da se radi o retkom oboljenju, urođenoj anomaliji creva zbog koje je došlo do smrtnog ishoda. 

Apelacioni sud je naveo da je Ranković uradio laboratorijske analize prilikom prvog pregleda, ustanovio povišeni broj leukocita koji nije specifičan znak za ovu vrstu oboljenja, tim pre što je i pre letalnog ishoda broj leukocita bio u granicama referentnih vrednosti.

Takođe, imajući u vidi da je prilikom pregleda devojčice dominatna simptomatologija nije bila izraziti bol u trbuhu, povraćanje zelenog ili krvavog sadržaja, pojava krvi u stolici, što bi karakterisalo akutni voluvus, zbog koga je nastupila smrt oštećene, već je suprotno tome, kliničkim pregledom oštećene utvrđeno da tokom pregleda trbuh nije bio napet i bolno osetljiv što bi moglo ukazivati da se radi o akutnom hirurškom oboljenju abdomena.

Apelacioni sud ukazuje da je kod krivičnog dela za koje se Ranković tereti, tokom postupka neophodno da se utvrdi da li je lekar u konkretnom slučaju postupao u skladu sa pravilima medicinske nauke i medicinske struke ili se pak njegova delatnost može označiti kao očigledno nesavesna u smislu ove inkriminacije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво