Karadžić najavio podnošenje žalbe na dužinu kazne

Radovan Karadžić, koga je nedavno Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu osudilo na doživotnu robiju za genocid i druge zločine u BiH, najavio je podnošenje žalbe na dužinu kazne.

Kako je u podnesku naveo Karadžić, prema njegovom stavu, Mehanizam je pogrešio kada mu je odredio doživotnu kaznu zatvora, jer nije vodio računa o "praksama sudova u bivšoj Jugoslaviji" te mu je time prekršio ljudska prava, prenosi sarajevska N1.

Karadžić je, takođe, naveo da Veće Mehanizma nije dalo obrazloženje svoje odluke da mu kazna bude povećana sa 40 godina na doživotnu.

"Veće je pogrešilo kada je baziralo odluku da poveća kaznu na način da je upoređivalo kazne izrečene drugim optuženima, a pri tome nije razmišljalo o stavkama koje čine Karadžićev predmet specifičnim, poput činjenice da je voljno napustio mesto predsednika", piše u podnesku.

Kako se navodi, Karadžić je zatražio da Mehanizam poništi svoju odluku o dužini kazne i da predmet vrati Prvostepenom veću koje bi donelo odluku o adekvatnoj kazni.

Istovremeno, Karadžić je zatražio da mu se odobri imenovanje pravnog savetnika koji bi mu pomogao prilikom pripreme zahteva za preispitivanje pravosnažne presude.

Karadžić je 20. marta pravosnažno osuđen pred Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, kao i zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Pravila suda u Hagu ne dozvoljavaju podnošenje žalbe na pravosnažnu presudu, navodi N1 i dodaje da je samo u jednom predmetu – protiv Veselina Šljivančanina za zločine u Hrvatskoj dozvoljeno samo delimično preispitivanje konačne presude.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво