Bez zvaničnih informacija o istrazi o hapšenju Đurića

Ni godinu dana od hapšenja Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici još nema zvaničnih informacija dokle se stiglo sa istragom, rekao je zamenik kosovskog ministra policije u ostavci Milan Radojević i istakao da je to važan test za prištinske institucije na kome će se videti da li one funkcionišu ili ne.

Milan Radojević je pre godinu dana uputio zahtev prištinskoj policiji da se sprovede istraga i utvrdi odgovornost pojedinaca zbog načina na koji je Đurić sproveden u Prištinu, o čemu postoje i video-snimci.

Godinu dana od akcije kosovske policije na severu Kosova, kada je uhapšen Marko Đurić, privremene prištinske institucije su, primorane da sprovedu istragu, piše prištinska Koha. 

"Uz saglasnost tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, poslao sam zvaničan zahtev da se sprovede istraga da li je bilo prekoračenja ovlašćenja policije. Na žalost nisam dobio nikakav zvaničan odgovor dokle se stiglo sa istragom, da li je ona završena ili nije", rekao je Radojević. 

Ukoliko policija može da prebije legitimno izabrane ministre, gradonačelnike, novinare, uništava novinarsku opremu i da sve to prođe nekažnjeno, ne znam o kakvom poverenju u institucije i u vladavinu prava da govorimo na Kosovu, ističe Radojević.

Zamenik kosovskog ministra policije u ostavci dodaje da ne žele da se direktno mešaju u istragu jer postoje institucije koje su zadužene za to.

"Smatramo da vremenski period koji je protekao, od godinu dana, previše dug da se istraga završi. Potrebno je da se izađe sa nekim konkretnim rezultatima, jer ima dosta svedoka, video-materijala kao dokaza koje nadležne institucijue mogu iskoristiti ukoliko žele da završe tu istragu i da izađu sa prvim konkretnim rezulatatima", istakao je Radojević. 

Navodi da je nakon hapšenja Marka Đurića imao konsultacije sa tadašnjim kosovskim ministrom unutrašnjih poslova, da ga je upoznao sa situacijom i da je imao utisak da ni oni nisu bili svesni šta se dešavalo na terenu.

"Tadašnji ministar mi je dao punu podršku da se ta istraga pokrene i da se utvrde sve činjenice koje su se desile tog dana. U međuvremenu promenila su se još dva ministra i ne znam koliko su oni upoznati sa dešavanjima", naglasio je on.

Test za prištinske institucije 

Pojašnjava da je nezvanično saznao da je policija završila istragu i da je predmet predat nadležnom tužilaštvu u Mitrovici, koji treba da odluči da li ima osnova za pokretanje krivičnog postupka ili nema.

Radojević podseća da su, osim direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, tada povređeni i tadašnji ministar poljoprivrede u kosovskoj vladi Nenad Rikalo, gradonačelnik Leposavića Zoran Todić, kao i više novinara i građana koji su bili učesnici na tom skupu.

Dodaje da su dešavanja od 26. marta test za prištinske institucije i da će na tom primeru da se vidi da li one funkcionišu ili ne.

"Kada razgovaramo sa međunarodnim predstavnicima stalno ističemo da na ovom primeru treba da se pokaže da li institucije funkcionišu ili ne, jer ukoliko se tako postupa sa legitimnim i legalnim predstavnicima Srba u kosovskim institucijama šta mogu da očekuju obični građani", naglasio je Radojević.

Dodaje da do sada prištinske institucije svojim delovanjem ne ulivaju poverenje među Srbima na KiM.

Za Srpsku listu hapšenje Đurića i upad specijalne policije pre godinu dana predstavlja početak sinhronizovane akcije koosvskih institucija protiv Srba na severu Kosova i Metohije.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da je i uvođenje takse, pokušaj otimanja Trepče, formiranja nekakve vojske, monitaranje raznih optužnica i optužbe na račun uglednih Srba na severu KiM, koji nisu hteli da se povinuju zahtevima Prištine. 

Specijalne jedinice kosovske policije 26. marta upale su u zgradu Mitrovačkog dvora u Severnoj Mitrovici, gde se održavao skup u okviru "unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво