Džihadistima pravosnažno 67 godina zatvora

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na ukupno 67 i po godina zatvora sedmoricu optuženih za više krivičnih dela terorizma i saradnju sa Islamskom državom Iraka i Levanta (Šama), kao i regrutaciju državljana Srbije na ratišta. Tom odlukom potvrđena je prvostepena presuda Specijalnog suda iz aprila prošle godine.

Trojica su tada osuđena u odsustvu jer su u bekstvu a za njima je raspisana međunarodna poternica.

Sud je Abida Podbićanina, Seada Plojovića i Tefika Mujovića osudio na po 11 godina zatvora, Gorana Pavlovića na 10, a na po devet i po godina zatvora Izudina Crnovršanina i Rejhana Plojovića, dok je Ferat Kasumović osuđen na sedam i po godina zbog krivičnog dela "terorističko udruživanje" u vezi krivičnog dela terorizam".

Osim toga, Sead Plojović, Rejhan Plojović, Mujović i Crnovršanin osuđeni su i zbog krivičnog dela "finansiranje terorizma", dok su od optužbi za to delo oslobođeni Podbićanin i Pavlović.

Podbićanin, Sead i Rejhan Plojović, Pavlović, Crnovršanin i Kasumović osuđeni su i zbog krivičnog dela "vrbovanje i obučavanje za vršenje terorističkih dela", a Mujović zbog izvršenja krivičnog dela "javno podsticanje na izvršenje terorističkih dela".

Seadu Plojoviću, Crnovršaninu, Kasumoviću i Mujoviću prvostepenom presudom je produžen pritvor koji im po ovom rešenju može da traje najduže do upućivanja u zatvora.

Podbićanin, Pavlović i Rejhan Plojović su u bekstvu.

Tužilaštvo tereti Pavlovića i Plojovića da su posredstvom Abida Podbićanina i Tefika Mujovića početkom 2013. godine uspostavili vezu sa organizacijama koje su UN proglasile za terorističke.

"Islamska država Iraka i Levanta" i "Front el-Nusra", a koje su u dužem periodu izvodile terorističke akcije i druge vidove oružane borbe na teritoriji više država s ciljem nasilnog stvaranja buduće globalne islamske države - kalifata.

Optuženima se stavlja na teret da su od istomišljenika u Srbiji, zemljama u regionu i Zapadnoj Evropi kontinuirano prikupljali novac i finansirali odlazak više građana Srbije, koje su vrbovali radi učešća u oružanim sukobima, najpre u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište.

Prema navodima tužilašva, najmanje 24 osobe su tako otišle na sirijsko ratište, a među njima i sedmorica okrivljenih.

Tužilaštvo navodi da je Podbićanin čak komandovao terorističkom jedinicom u kojoj su bile osobe sa Balkana.

Za njega je u nekoliko navrata na sajtovima islamista obijavljivano da je poginuo u Siriji, ali sud o tome nije zvanično obavešten.

Optuženi su i da su prikupljali novac za terorizam, zluopotrebljavajući i priloge vernika.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 20. mar 2019, 21:26) - maxx/anonymous [neregistrovani]

To je malo

Obzirom da treba da izdrze samo po dvije trecine od izrecene kazne I da poslije toga imaju parvo da zive u Srbiji, a jos uvijek ce biti mladi, kazne su morale, biti znatno duze.