Reagovanja iz Srbije na presudu Karadžiću

Pojedinci, predstavnici organizacija i politčkih partija iz Srbije reagovali su povodom presude kojom je bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je doživotna presuda nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pravičnija od prethodne.

"Ja kao profesionalac ne očekujem da kazna bude manja ili veća, već pravična", rekao je Vukčević.

On je rekao da su i neki za zločine manjeg obima bili osuđeni na doživotne kazne, da Karadžićeva funkcija nosi veću odgovornost, te da je kazna pravičnija.

Ugledni beogradski advokat Toma Fila kaže da je današnja presuda Žalbenog veća Mehanizma za krivične sudove u Hagu loša po Karadžića, ali da je njom bar otklonjena ideja o Srbima kao genicidnom narodu.

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je da je presuda očekivana i da bi sudska odluka trebalo da pomogne u tome da se takve stvari iz prošlosti više nikada ne ponove.

"Prave činjenice su konačno utvrđene, sada sledi suočavanje sa tim činjenicama. Suočavanje koje bi trebalo da pomogne da se takve stavri više ne ponove", kazala je Kandićeva.

Nekadašnji predsednik Narodne skupštine RS Momčilo Krajišnik ocenio je da će presuda Radovanu Karadžiću doneti mnogo više štete nego koristi.

"Presuda je strašna, ne samo zbog kazne, već i zato što ona nikome neće doneti koristi, već mnogo štete", rekao je Krajišnik za Sputnjik.

Inicijativa mladih za ljudska prava ocenila je da pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću obavezuje Srbiju na konačno usvajanje Deklaracije o genocidu u Srbrenici. 

Reagovanja politčkih partija 

Povodom presude Karadžiću reagovali su i predstavnici političkih stranaka.  

"Povećanje kazne Radovanu Karadžiću sa 40 godina zatvora na doživotni zatvor je skandalozna i neprofesionalna odluka Žalbenog veća Mehanizma u Hagu", smatra lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj.

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov izjavila je da je krivica uvek individaulna i da zločinci, ukljucujući i ratne zločince, uvek imaju ime i prezime, a da je jedno od tih imena Radovan Karadžić.

LDP je saopštio da je pravosnažna presuda Karadžiću delimična ali nedovoljna satisfakcija za porodice žrtava koje su stradale zbog njegove politike. 

Pokret slobodnih građana (PSG) pozdravio je presudu uz ocenu da adekvatno kažnjavanje odgovornih za ratne zločine doprinosi pomirenju u regionu.

Za Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) presuda Karadžiću nije ništa novo, a u toj partiji ocenjuju da je međunarodni sud u Hagu je odavno izgubio legitimitet.

Srpska narodna partija smatra da je osudom Radovana Karadžića Haški sud još jednom pokazao da je "lažni sud", čiji je jedini cilj od osnivanja progon čitavog srpskog naroda kroz optužbe političkog i vojnog rukovodstva Srbije, RS i krajiških Srba.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво