Karadžić osuđen na kaznu doživotnog zatvora

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu izreklo je doživotnu kaznu zatvora bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Osuđen je zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovečnosti, kao i kršenja zakona i običaja ratovanja.

17.15 – Izricanje presude Karadžiću praćeno je s velikom pažnjom u regionu. Stigle su i brojne reakcije iz Srbije a advokati koji su gostovali na RTS-u ocenili su da je kazna od 40 godina ili doživotni zatvor mala razlika za Karadžića.

17.05 – Presuda Žalbenog veća u Hagu "nema veze sa pravdom", rekao je Radovan Karadžić u prvoj reakciji nakon izricanja presude koju je uputio preko svog advokata Gorana Petronijevića, prenosi Tanjug.

14.58 – Radovan Karadžić osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Ovom odlukom preinačena je prvostepena presuda Tribunala u Hagu kojom je u martu 2016. godine bio osuđen na 40 godina zatvora.

14.52 – Žalbeno veće je saglasno sa Tužilaštvom da je kazna od 40 godina neadekvatna s obzirom na težinu Karadžićevih krivičnih dela, kao i da je kazna pretresnog veća nerazumna i nepravična. Pretresno veće je pogrešilo kada je izreklo kaznu od 40 godina.

14.50 – Žalbeno veće zaključuje da Tužilaštvo nije dokazalo grešku pretresnog veća kada je presudilo da nije bilo genocidne namere Karadžića za zločine u sedam opština BiH.

14.46 – Žalbeno veće odbacilo prvi i drugi žalbeni osnov Tužilaštva. 

14.45 – Osim jednog delimično usvojenog zahteva (broj 31) Karadžića, svi ostali navodi iz žalbe su odbačeni.

14.40 – Odbijena još dva žalbena navoda vezana za Srebrenicu. 

14.35 – Žalbeno veće ukazuje da Karadžić nije pokazao da postoji greška u delu prvostepene presude koja se odnosi na nameru da se počini genocid u Srebrenici. Dodaju da je znao za zločine u Kravici, kao i da je morao znati i za druga ubijanja.

14.30 – Veće do sada odbacilo sve žalbene navode Karadžića u vezi sa napadima na Sarajevo i Srebrenicu.

14.15 –  Veće delimično prihvata žalbeni zahtev Karadžića broj 31.

14.10 Žalbeno veće do sada odbilo sve žalbene osnove Karadžića, u toku čitanje sažetka žalbene presude.

14.05 Predsedavajući žalbenog veća Van Jonsen čita navode iz žalbi Tužilaštva i odbrane.

14.00 – Počelo izricanje presude Radovanu Karadžiću.

13.35 – Advokat Branislav Tapušković smatra da nije uobičajeno da se izricanje presude gleda u odloženom prenosu, ali da je za to dato objašnjenje. "To je usledilo nakon one tragedije koja se zbila posle presude Praljku. Sad su verovatno obazriviji, moraju da se izvrše određene provere, da bi se izbegla, možda, neka situacija koja bi ličila na onu kada je izricana presuda Praljku. Nema drugog razloga", objašnjava Tapušković.

 13.30 - Advokat Goran Petronijević rekao je za RTS uoči izricanja presude da je pravni tim bio kod Radovana Karadžića i da su razgovarali sa njim o operativnom planu za eventualne ishode izricanja presude. Kako je naveo, Karadžić je miran, spreman na potpuno oslobađajuću presudu, ali i na drugačiju odluku za koju Petronijević ističe da bi bila samo privremena, jer advokati već sada prave planove ako dođe do takvog ishoda.

13.20 – Pred sudom u Hagu dogodio se incident, kada je ispred zgrade suda došao muškarac sa srpskom zastavom i transparentom na kome je pisalo na engleskom "Karadžić i Mladić su nevini, nije bilo genocida". Njega su prisutne pristalice bošnjačkih udruženja uz povike naterali da napusti taj prostor.

13.15 – Na zaštitnoj ogradi ispred suda predstavnici bošnjačkih udruženja postavili su tranpsarent na kojem piše "Radovan Karadžić – genocid, Adolf Hitler – Holokaust". Iako je policija insistirala na uklanjanju transparenta, predstavnice Udruženja "Majke Srebrenice" su to odbile da urade, javlja RTRS.

Žalbeno veće izreklo je doživotnu kaznu zatvora Radovanu Karadžiću koji je osuđen zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovečnosti (progoni, istrebljenje, ubistvo, deportacija, nehumana dela tj. prisilno premeštanje), kao i kršenja zakona i običaja ratovanja (ubistvo, terorisanje, protivpravni napadi na civile i uzimanje talaca).

Time je preinačena prvostepena presuda Tribunala kojom je u martu 2016. godine bio osuđen na 40 godina zatvora.

Karadžić je oslobođen po jednoj tački optužnice – za genocid nad nesrpskim stanovništvom u sedam opština u BiH 1992. godine, ali je osuđen za ostalih 10 tačaka, kao što je bio i prvostepenom presudom.

Radovan Karadžić ostaje u pritvoru Mehanizma do finalizacije aranžmana i njegovog premeštaja u državu u kojoj će služiti kaznu.

Suđenje Karadžiću započelo je 26. oktobra 2009. godine i trajalo je 499 dana. Pretresno veće saslušalo je 586 svedoka.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво