Protest maturanata ispred Policijske uprave zbog uhapšenog druga

Maturanti Filološke gimnazije u Beogradu okupili su se ispred Policijske uprave grada Beograda u znak podrške svom drugu Pavlu Cvejiću, koji je uhapšen zbog upada u zgradu RTS-a. Sa njima su i učenici Matematičke gimnazije.

Učenici su u šetnji od Zelenog venca do sedišta gradske policije nosili transparente "Pravda za Pavla", "Učionica, a ne zatvor" i skandiraju "Vratite nam druga", "Pavle, Pavle", "Pravda za Pavla".

Maturanti tvrde da je Cvejiću presuda izrečena "po kratkom postupku" i navode da mu je praktično oduzeto pravo da završi srednju školu i upiše fakultet.

"Mi ovde nismo ni zbog vlasti, ni zbog opozicije, nego zbog našeg druga Pavla. Ovo je protest za njega", poručeno je sa protesta.

Učenici traže da se Pavle Cvejić pusti u roku od 48 sati, te da će se, ako ne bude oslobođen do srede u 16 časova, u protest uključiti i učenici ostalih srednjih škola u Beogradu.

Između okupljenih đaka i zgrade PU postavljen je manji kordon policije.

Beogradski mediji prenose reči đaka da su uredno prijavili skup i da imaju podršku roditelja.

Kako prenosi Fonet, u današnjem protestu pridružili su se i profesori.

Cvejić je uhapšen u nedelju ujutru, u svom stanu, a sudija za prekršaje mu je izrekao kaznu od 30 dana zatvora. Oni koji su bili sa njim tvrde da nije pravio nerede i da se nije "drsko i bezobrazno ponašao".

Skup je protekao mirno, a jedina situacija na rubu incidenta je zabeležena ispred zgrade Gimnazije, kada je grupa mladića, koji su se predstavili kao "bivši učenici" psovala učesnike protesta i nosila transparente "Pravda za Pavla – 30 dana premalo" i "Dole opozicija".

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво