Zeri: U junu prve optužnice Specijalnog suda

Tužilaštvo Specijalnog suda u Hagu, moglo bi sredinom godine da podigne prve optužnice protiv pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova, na osnovu dokaza prikupljenih unazad nekoliko godina, prenosi "Zeri".

Pravnici u Prištini procenjuju da će rad Specijalnog suda biti intenziviran i da će biti povećan broj poziva narednih meseci.

Po njihovom mišljenju, među pozvanima u Tužilaštvo biće i osobe koje se spominju u izveštaju švajcarskog senatora Dika Martija, pa stoga poziv mogu da dobiju i zvaničnici centralnih institucija, prenosi prištinski list Zeri.

U međuvremenu, poziv Specijalnog suda 11. februara ove godine uručen je i generalu bivše OVK Ljahiju Brahimaju, koji će se pojaviti pred Specijalnim tužiocem 1, 2. i 3. marta.

Na pitanje o pozivu, Brahimaj je listu rekao da ne može da iznosi detalje o obliku svojih razgovora ili datumu razgovora, jer je to pitanje već u rukama njegovog advokata.

U Hagu, pred Tužilaštvom već su ispitani komandanti i pripadnici bivše OVK – Rustem Mustafa, Sokolj Dobruna, Nazif Mehmeti, Sami Ljuštaku, Remzi Šalja i Safet Šalja.

"Godina Specijalnog suda"

Prištinski advokat Tom Gaši izjavio je ranije da je Specijalni sud pozvao na saslušanje više osoba, bivših pripadnika OVK, te da su neka od tih imena objavljena, a neka nisu, ali da su svi oni pozvani u statusu osumnjičenih.

Među njima je i komandant glavnog štaba OVK Sulejman Seljimi, Gašijev branjenik.

Gaši je rekao da su svi do sada pozvani, čija su imena objavljena, pozvani kao osumnjičeni za zločine počinjene nad Srbima tokom proteklog rata.

"Svi koji su pozvani u Hag, iako to ne kažu, pozvani su u svojstvu osumnjičenih a ne svedoka, a nakon njihovih izjava Tužilaštvo može tražiti da budu uhapšeni", naveo je Gaši.

Dodao je da svi oni dobro znaju u kom svojstvu su pozvani i kakva su njihova prava.

"Tužilaštvo je u pozivima poslalo i pisma u kojima se traži određena dokumentacija", rekao je Gaši.

Smatra da će ova godina biti "godina Specijalnog suda".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво