Odalović: Ključno je sačuvati svedoke zločina OVK

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović kaže da je Beograd Specijalnom sudu za OVK ukazao da je jedan od prioriteta da se sačuvaju svedoci zločina koje su počinili pripadnici tzv. OVK, kako bi bili sankcionisani i kako se ne bi ponovila situacija zbog koje su Ramuš Haradinaj i Fatmir Ljimaj oslobođeni u Haškom tribunalu.

Gostujući na TV Most, Veljko Odalović je rekao da je Sud upozoren da se na vlasti u Prištini već 20 godina nalazi komandna struktura koja je predstavljala tzv. OVK i koja je, kako kaže, i dalje "gospodar života i smrti", te da su zbog toga svi svedoci, naročito albanski, ugroženi.

"Haradinaj i Ljimaj nisu oslobođeni u Haškom tribunalu zato što nisu krivi, već zato što svedoci koji je trebalo da potvrde njihovu krivcu za zločine nisu živi dočekali da se pojave pred Tribunalom", naveo je Odalović.

Uveren je, kaže, da će osam svedoka iz izveštaja o zločinima u Žutoj kući biti sačuvani, jer, ističe, Žuta kuća ne sme ostati nerasvetljena, zato što predstavlja jedan težak i monstruozan zločin počinjen nad Srbima.

Odalović kaže da je njegov motiv da se otkriju i sankcionišu počinioci zločina nad Srbima na Kosovu, ali da kao predsednik Komisije za nestala lica ima odgovornost i da se pronađu tela ubijenih Srba za kojima se i danas traga.

"Porodice imaju prava da znaju šta se desilo sa njihovim najmilijima i ko je odogovoran za zločine koji su počinjeni nad njima", rekao je Odalović.

Do sada je, kazao je, pronađeno oko 380 tela Srba i ostalih nealbanaca, ona su pronađena u masovnim grobnicama, identifikovana su i predata policiji.

Odalović ističe da je važno i da pripadnici tzv. OVK koji, podsetio je, sebe nazivaju komandantima, budu saslušani o okolnostima nestanka tih lica, formiranja nelegalnih logora, a napominje da će morati da se rasvetli i sudbina lica koja su bila u logorima Lapaštica, Lapušnik, Jablanica.

O navodima prištinske štampe da je Hašim Tači angažovao advokata, Odalović kaže da bi ih i on posavetovao da angažuju advokate, s obzirom na saznanja o tome kakve je zločine OVK počinila.

"Mislim da će još ljudi iz tzv. OVK biti pozvano da da izjave. Ne isključuje se naravno da i Hašim Tači bude jedan od njih, jer se u izveštaju Dika Martija on pominje kao ključni čovek. Prema tome, neka se pripreme, imaju pravo da se brane, ali i mi imao pravo da tražimo da budu sankcionisani", zaključio je Odalović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво