"Krstičević i u Srbiji može da odgovara za ratni zločin"

Beogradski advokat Dušan Bratić, koji je Tužilaštu za ratne zločine Srbije podneo krivičnu prijavu protiv hrvatskog ministra obrane i potpredsednika vlade Hrvatske Damira Krstičevića, izjavio je za "Tanjug" da Krstičević može i u Srbiji da odgovara za ratni zločin.

Dušan Bratić je protiv Damira Krstičevića i njegovih saučesnika podneo krivičnu prijavu zbog sumnje da su odgovorni za ubistvo 81 civila srpske nacionalnosti 1995. godine u mestu Bravnice kod Jajca.

Krivičnom prijavom Krstičeviću i ostalima na teret se stavljaju ratni zločin protiv civilnog stanovništa i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a nadležnost za postupanje u ovom slučaju srpsko pravosuđe ima s obzirom na važenje odredbe o univerzalnoj jurisdikciji (nadležnosti), koju primenjuju i brojne evropske države.

U vreme izvršenja krivičnih dela, Krstičević je bio komadant 4. gardijske brigade Hrvatske vojske koja je učestvovala u raketiranju kolone srpskih izbeglica u mestu Bravnice kod Jajca, u Bosni i Hercegovini, 12. i 13. septembra 1995. godine, piše u krivičnoj prijavi.

U izjavi za Tanjug Bratić kaže da je reč o velikom masakru izvršenom u toku vojne operacije "Maestral" koja je trajala od 8. do 17. septembra 1995. godine, kada je ubijeno 655 i proterano oko 125.000 srpskih stanovika Republike Srpske.

Kada je u pitanju procesuiranje ovog zločina, Bratić podseća na odredbe Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa za procesuiranje ratnih zločina iz 2003, koji je sporan Hrvatskoj, a kojim je određena funkcionalna nadležnost Tužilaštva za ratne zločine.

Te odredbe su u skladu sa Krivičnim zakonikom Srbije, koji poznaje princip univerzalne nadležnosti odnosno jurisdikcije, kao princip međunarodnog prava, a koji predviđa da se u domaćoj državi sudi strancu koji učini krivično delo u inostranstvu.

Pre dve godine je sud u Norveškoj upravo na osnovu principa univerzalne nadležnosti osudio na osam godina zatvora Mirsada Repka, bivšeg pripadnika Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) za zločine koje je kao stražar počinio nad Srbima u logoru Dretelj kod Čapljine.

Zbog istog krivičnog dela ratnog zločina u istom logoru, sud u Belgiji osudio je Ahmeta Makitana na pet godina zatvora.

Iako Hrvatska godinama osporava pravo Srbije za suđenje njenim državljanima za dela koja nisu počinjena na teritoriji Srbije, univerzalni princip krivičnog gonjenja je primenljiv i u slučaju Krstičevića.

Pored ovog zločina u Jajcu, Bratić podseća na niz drugih za koje niko još nije odgovarao.

Najavio je da će protiv odgovornih krivične prijave uskoro podneti porodice ubijenih pripadnika JNA zbog dva ratna zločina u Sloveniji 1991. godine.

"Tu krivičnu prijavu podneće oštećeni, najbliži srodnici, ne srpske nacionalnosti, već makedonske, mađarske i muslimanske", precizirao je Bratić.

Prema njegovim rečima, vreme je da se prestane sa zataškavanjem zločina počinjenih nad Srbima i sprečavanjem gonjenja u Hrvatskoj i da odgovaraju svi odgovorni za razaranje Jugoslavije i teške ratne zločine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво