Moguć pritvor za one koji odbiju da daju iskaz Specijalnom sudu

Prvi bivši pripadnici takozvane OVK koji su dobili poziv od Specijalizovanih veća putovaće u Hag počev od naredne nedelje, piše prištinski list Zeri. Portparol Specijalizovanih veća Kris Benet kaže da bi oni koji odbiju da daju iskaze mogli da budu zadržani u pritvoru.

"U skladu sa zakonom, oni ostaju u pritvoru sve dok ne odluče da svedoče, ukoliko svedočenje postane irelevantno, ili do okončanja krivičnog postupka, koji ne bi trebalo da traje duže od mesec dana", rekao je Benet kosovskom listu.

Benet je dodao da su među onima koje je sud pozvao osumnjičeni, žrtve i svedoci.

Te osobe će, navodi Zeri, na ovaj ili onaj način pomoći tužiocima da prikupe informacije u vezi sa optužbama za ratne zločine počinjene tokom sukoba na Kosovu.

Juče je prištinski advokat Toma Gaši izjavio da je Specijalni sud pozvao na saslušanje više osoba, bivših pripadnika tzv. OVK, te da su neka od tih imena objavljena, a da neka nisu, ali da su svi oni pozvani u statusu osumnjičenih.

Gaši je za Zeri onlajn rekao da svi do sada pozvani, čija imena su objavljena, pozvani kao osumnjičeni za zločine počinjene nad Srbima tokom proteklog rata.

Ranije je obelodanjeno da su pozive dobili bivši komandanti i pripadnici tzv. OVK Rustem Mustafa, Sokol Dobruna, Nazif Mehmeti, Sami Ljuštaku, Remzi Šalja, Saft Šalja.

Bivši komandant specijalne jedinice tzv. OVK Remzi Šalja, koji je dobio poziv Specijalnog tužilaštva u Hagu, nije na Kosovu, rekli su njegovi prijatelji, a preneo juče list Gazeta ekspres.

Njegov advokat Natal Bulakaj rekao je da je u kontaktu sa Šaljinim rođacima, ali da niko ne zna gde se on nalazi.

Šalja je sredinom decembra potvrdio da je dobio poziv od Specijalnog tužilaštva u Hagu ali da, kako je naveo tada, nema nameru da mu se odazove.

On je rekao da ne priznaje Specijalni sud i tužilaštvo, koji su formirani da bi sudili Albancima, pripadnicima tzv. OVK osumnjičenim da su počinili ratne zločine tokom i posle rata na KiM.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво