Komisija: Tužilac nije optužio Vladu za ubistvo Ćuruvije

Komisija za istraživanje ubistava novinara u potpunosti je rekonstruisala deo završne reči koju je tužilac Milenko Mandić počeo da iznosi 25. decembra prošle godine na suđenju optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije i iz izvornog teksta javnost može da se uveri da on nije optužio Vladu Srbije za ubistvo izdavača "Evropljanina" i "Dnevnog telegrafa".

Mediji su preneli da je tužilac Milenko Mandić na suđenju optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije izneo tvrdnju da je "cela vlada bila porota" kada je državni vrh 1999. godine doneo odluku da se ubije izdavač Evropljanina Slavko Ćuruvija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u sredu je izjavio da to nisu bile tužiočeve reči, već citat iz jednog od tekstova pokojnog Aleksandra Tijanića.

Komisija za istraživanje ubistava novinara u potpunosti je rekonstruisala taj deo završne reči koju je tužilac Mandić počeo da iznosi 25. decembra prošle godine i sa kojom će nastaviti na novom ročištu zakazanom za kraj januara.

Komisija je pozvala medije da prenesu šta je tužilac tačno rekao 25. decembra, kao i da podrobno i precizno izveštavaju sa tek najavljenih ročišta ovog višegodišnjeg sudskog procesa čije se okončanje očekuje u prvom tromesečju ove godine.

"Sliku društva, njegove vlasti i medija, i drugačijeg mišljenja – društva u kom je živeo i radio Slavko Ćuruvija više nego očigledno opisuje Aleksandar Tijanić, iz čijeg iskaza proizlazi da je Slavko Ćuruvija živeo za novine, da je bio čvrstog karaktera, kako kaže 'tipičan Ličanin', te da je istog molio da ode iz Beograda i da se ne vraća do daljnjeg", navodi se u izvornom tekstu završne reči tužioca.

"Tijanić tvrdi da je Slavka Ćuruviju mogla da ubije samo država, jer je država u to doba imala monopol nad fizičkom likvidacijom, da je presuda doneta na najvišem mestu, da je bila kolektivno delo, da sastav porote odgovara sastavu tadašnje Vlade, da je državni mehanizam za odstrel organizovao i izveo to ubistvo", ukazao je tužilac.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво