Sneg izazvao saobraćajni kolaps, stanje normalizovano tokom popodneva

Na Ibarskoj magistrali, kod Lipovičke šume, dogodila su se dva lančana sudara, u kojima nije bilo teže povređenih. U oba smera kolone su bile duge do 15 kilometara. Problema sa javnim prevozom bilo je i u prestonici, a vozačima se savetuje oprezna vožnja. U planinskim predelima, pored zimskih guma, obavezna je i upotreba lanaca. Lekari imaju pune ruke posla zbog padova na ulici i preloma kostiju.

Prvi lančani sudar na Ibarskoj magistrali dogodio se oko devet časova kod Rušnja, a drugi se dogodio sat vremena kasnije. Tada su nastale kolone vozila u oba smera, koje su se protezale i 15 kilometara. 

Deonica od Rušnja do Vranića sada je prohodna, ali se vozila kreću usporeno, javlja izveštač RTS-a. U popodnevnim satima kolona nije bilo, mada je zabeležen pojačan saobraćaj iz smera Vranića.

Zimske službe podigle su stepen angažovanja sa trećeg na četvrti nivo. Kamioni za čišćenje puteva prolaze ovom deonicom na svakih 15 minuta, a tu će, kako je najavljeno, ostati i tokom noći.

Na terenu su 424 kamiona snegočistača, 186 građevinskih mašina i 1.750 radnika koji rade na raščišćavanju puteva.

Problema zbog snega bilo je u beogradskim naseljima Žarkovo, Filmski grad, Banovo Brdo, Cerak, Vidikovac. Iako su ulice prvog prioriteta očišćene, povremeno je dolazilo do zastoja autobusa gradskog prevoza.

Saobraćaj je po subotnjem redu vožnje, kažu u GSP-u za RTS i dodaju da sve linije rade normalno.

Pojačan intenzitet saobraćaja je tokom popodneva i u ostalim delovima grada. Gužve i zastoja nema, a auto-put je očišćen pa se saobraćaj odvija normalno.

Železnički saobraćaj uprkos snežnim padavinama funkcioniše redovno, rekao je generalni direktor Infrastrukture železnice Srbije Miroljub Jevtić i dodao da na srpskim prugama dežura 900 radnika i 22 specijalizovane ekipe.

"Spremno je da brzo i u najkraćem roku reaguje 15 ekipa za hitne intervencije, pet ekipa sa mehanizacijom, kao i dve ekipe specijalizovane za održavanje kosina, koje su stacionirane u Užicu i Zaječaru", rekao je Jevtić.

Avio i rečni saobraćaj funkcionišu normalno. 

U Hitnoj pomoći kažu da je tokom dana zabeležen povećan broj pacijenata sa prelomima.

Povećanje snežnog pokrivača

Sa prvim radnim danom nove godine, sneg je stigao i u deo Vojvodine i centralne Srbije. Tokom večeri najviše padavina ima na području zapadne, jugozapadne i centralne Srbije, a u nekim delovima zemlje dostigao je i više od pola metra.

Reporteri RTS-a javljaju da su, uprkos padavinama, svi glavni putni pravci prohodni. Na području Nove Varoši tokom noći palo je skoro 30 centimetara snega, ali je i magistralni put od Zlatibora ka Prijepolju i Crnoj Gori prohodan.

Svi prilazi zimskim turističkim centrima su prohodni. Međutim, na pojedinim planinskim putevima je, pored zimskih guma, obavezna i upotreba lanaca.

Zbog snega na kolovozu neprohodni su putevi Ivanjica – Novi Pazar preko Brda i Ivanjica – Novi Pazar preko Odvraćenice, a vozačima se, uz punu zimsku opremu, poreporučuje maksimalan oprez na području Ivanjice, Užica, Valjeva, Kolubare, Vranja, Zaječara, Kragujevca, Kruševca, Novog Pazara, Bačke, Novog Sada, Požege i Kosova, saopštili su "Putevi Srbije".

Na putevima prve i druge kategorije u tim područjima ima oko pet centimetara snega, a dodatna pažnja vozačima se preporučuje i zbog moguće poledice na vlažnim kolovozima.

Vozače očekuje pojačan saobraćaj na izlazu iz zemlje prema Mađarskoj i Hrvatskoj, saopštio je AMSS.

Prema poslednjim podacima Uprave granične policije, zadržavanja na Horgošu su od 30 do 60 minuta, na Horgošu dva su oko sat vremena, a isto toliko se čeka i na Batrovcima u smeru ka Hrvatskoj.

Na ostalim prelazima nema dužih zadržavanja za putnički saobraćaj.

Ledeni dani do utorka

Do utorka, 8. januara, u većini mesta u Srbiji očekuju se ledeni dani, ujutru sa slabim i umerenim mrazom i najvišom dnevnom temperaturom oko ili ispod nula stepeni, saopštio je RHMZ.

Do ponedeljka, 7. januara, očekuje se povremeno sneg uz stvaranje i povećanje snežnog pokrivača.

Više snega očekuje se u zapadnim i jugozapadnim krajevima Srbije, a u planinskim predelima povremeno pojava vejavice, snega i jakog vetra, uz dalje povećanje visine snežnog pokrivača.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво