Pet godina robije muškarcu koji je udarao suprugu kriglom

Apelacioni sud povećao je za godinu dana kaznu Milošu Kartaliji (54) i pravosnažno ga osudio na pet godina zatvora, jer je pijan supruzi u septembru prošle godine naneo teške povrede udarajući je kriglom u glavu.

Preinačena je prvostepena presuda Višeg suda kojom je Miloš Kartalija bio osuđen na četiri godine zatvora zbog krivičnog dela teška telesna povreda, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda.

Kartalija je osuđen jer je 13. septembra 2017. godine u porodičnom stanu u stanju bitno smanjene uračunljivosti usled 2,74 promila alkohola teško telesno povredio svoju suprugu udarivši je masivnom kriglom više puta u glavu.

Ona je od nanetih povreda izgubila svest, ostala u životu usled uspešne i blagovremene lekarske intervencije, navodi se u presudi.

Prema stavu Apelacionog suda, osnovano se žalbom Višeg javnog tužioca u Beogradu ističe da je prvostepeni sud prilikom dao prenaglašen značaj olakšavajućim okolnostima za okrivljenog prilikom odlučivanja o visini kazne.

Od olakšavajućih okolnosti sudovi su imali u vidu njegov raniji život, da je priznao relevantne činjenice i iskazao žaljenje što je povredio ženu.

Od otežavajućih okolnosti imali su u vidu da joj je naneo veći broj povreda nego što je potrebno za postojanje ovog krivičnog dela.

Veštak je procenio da je svaki od tih udaraca koji je okrivljeni zadao ženi mogao da dovede do trenutnog nastanka difuzne nagnječine u kori velikog mozga, kao i do trenutnog krvarenja između kostiju lobanje i tvrde moždanice sa sledstvenim pritiskom na moždane strukture.

Apelacioni sud je zbog toga preinačio prvostepenu presudu u pogledu odluke o kazni "nalazeći da je ovako izrečena kazna nužna mera krivično pravne zaštite i da će se jedino efektivnom kaznom zatvora u trajanju od pet godina u potpunosti ostvariti svrha kažnjavanja".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво