Dada Vujasinović verovatno ubijena

Balistički nalazi isključili mogućnost da je novinarka Radislava Dada Vujasinović izvršila samoubistvo. Svi najbitniji elementi veštačenja ukazuju da se radi o ubistvu. Porodica kao i njihov punomoćnik Branislav Tapušković veruju da se nikada neće utvrditi ko ju je ubio.

Veštak za balistiku Vlada Kostić utvrdio je da je novinarka Radislava Dada Vujasinović najverovatnije ubijena, a isključio je mogućnost da je izvršila samoubistvo.

U Kostićevom nalazu i mišljenju, koje je obavio po nalogu istražnog sudije Okružnog suda u Beogradu Nebojše Živkovića, navedeno je da "sa aspekta balistike i mehanike balističkog sistema predmetnog oružja svi najbitniji elementi veštačenja ukazuju da se u ovom slučaju najverovatnije radi o ubistvu".

Veštak Kostić ocenio je da je Vujasinovićeva "najverovatnije ubijena naročito kada se ima u vidu da su u telu pokojne pronađena dva filcana čepa, što ukazuje da su u nju ispaljena dva sačmena snopa koji su formirali veoma tešku ranu kojom je leva ruka trenutno bila izbačena iz funkcije i usled čega je Vujasinovićeva bila onesposobljena za dalje rukovanje predmetnim oružjem."

U nalazu i mišljenju isključena je mogućnost samoubistva jer bi se u tom slučaju, imajući u vidu veličinu energije trzanja, oružje verovatno istrglo iz njenih ruku i bilo bi odbačeno od njenog tela pod dejstvom kinetičke energije.

"Ovo istovremeno znači da Vujasinovićeva nije mogla da oružje isprazni ili da ga ponovo napuni", ocenio je veštak Kostić.

Nikada se neće utvrditi ubica

Porodica Radislave Dade Vujasinović kao i njihov punomoćnik Branislav Tapušković veruju da se nikada neće utvrditi ko ju je ubio, ali od nadležnih organa očekuju da razreše dilemu u javnosti i priznaju da ona nije izvršila samoubistvo već da je ubijena.

Radislav Vujasinović, otac nastradale novinarke, izjavio je da on zna istinu o smrti svoje ćerke ali da od nadležnih pravosudnih organa očekuje da je oni "utvrde i iznesu u javnost".

"Mi smo sklopili mozaik, imamo dokaze i znamo ko je to uradio" rekao je Vujasinović na konferenciji za novinare u Centru "Sava", koji tvrdi da je njegova ćerka ubijena, za razliku od prvobitnih policijskih verzija prema kojima je izvrsila sanoubisvo u stanju nervnog rastrojstva.

"Iza njene smrti stoje mnogo jake snage, a iza njih stoji služba", kratko je rekao Vujasinović ne želeći preciznije da komentariše.

Vujasinović je potvrdio da je tek nedavno po zahtevu tužilaštva saslušan u okviru pretkrivičnog postupka koji vodi Okružni sud u Beogradu u cilju utvrđivanja da li je Vujasinovićeva ubijena ili se ubila očevom lovačkom puškom, 8. aprila 1994. godine.

Tapušković: Tužilaštvo ne želi da prihvati dokaze

Punomoćnik porodice advokat Tapušković rekao je da ne veruje da će ikada doći do počinica ubistva Dade Vujasinović, pošto to nije urađeno za 14 godina od njene smrti.

Tužilaštvo ne želi da prihvati neoborive fakte i dokaze, kao i najnovije balističko veštačenje koje dokazuje da je Vujasinovićeva ubijena, već održava dilemu - samoubistvo ili ubistvo, kazao je Tapušković.

"Neobjašnjivo je zašto i posle niza veštačenja tužilaštvo neće da prihvati da je reč o ubistvu i preduzme konkretne mere", istakao je Tapušković.

Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće za ubistvo Vujasinovićke, kao i novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, krivi bivši režim Slobodana Miloševića.

"Ako se policja i BIA promenila od tog vremena, neka to i dokažu i neka rasvetle smrt Dade Vujasinović", navela je ona.

Na konferenciji je novinarima podeljen nalaz i mišljenje veštaka za balistiku Vlade Kostića, prema kojem je Vujasinovićeva najverovatnije ubijena sa dva hica iz lovačke puške, kao i prvobitni izveštaj o kriminalističko-tehničkom pregledu lica mesta prema kom je ona isvršila samoubistvo jednim hicem.

Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva u svom stanu 8. aprila 1994. godine, a u prvom nalazu istraga je utvrdila da je reč o samoubistvu iz lovačke puške iz koje je ispaljena jedna patrona.

Istraga je obnovljena četiri godine kasnije, 1998 godine, a Okružni sud u Beogradu je po predlogu tužioca, u novembru 2006 godine naložio novo sudsko-medicinsko i balističko veštačenje "pošto ranije obavljena veštačenja nisu bila saglasna".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи