Na srpskoj školi u Lipljanu ispisano "UČK"

Grupa albanskih mladića približila se srpskoj školi "Braća Aksić" u Lipljanu, a jedan od njih preskočio je ogradu i na školi ispisao "UČK", skraćenicu za Oslobodilačku vojsku Kosova.

Direktor škole Bratislav Đedović preneo je RTS-u da je albanski mladić, nakon ispisivanja grafita, napustio dvorište škole i udaljio sa grupom koja ga je čekala na ulici.

Slučaj je prijavljen policiji, koja je izvršila uviđaj, dodao je Đedović. 

Potom je isti grafit nedaleko odatle ispisan i na jednoj srpskoj kući.

Nastavnica u Osnovnoj školi "Braća Aksić" Mirjana Konstantinović, na čijoj su kući ispisani grafiti, rekla je za Tanjug da je za grafite na kući saznala od učenika u školi i da je odmah otrčala nazad, jer, kako kaže, živi samo sa majkom.

Ona je navela da se nada da će sve biti otkriveno, jer postoje kamere na crkvi koja se nalazi preko puta njene kuće.

"Baš sam uznemirena. Policiji sam već dala izjavu u školi. Učenici su takođe bili uznemireni", rekla je Mirjana Konstantinović.

Kaže da je dala izjavu policiji, koja joj je tražila saglasnost za brisanje grafita, jer se radi o privatnom vlasništvu.

Na pitanje kakva je situacija u školi posle tog događaja, Konstantinovićeva kaže da se časovi odvijaju normalno, ali uz veliku tenziju.

Direktor škole Bratislav Đedović izjavio je da je škola više puta napadana, ali da se do danas nije desilo da usred dana, kada su tu i đaci i roditelji, neko napravi neki incident.

"Više puta je škola napadana, nekada i kamenicama, a sada usred dana, kada su i deca i roditelji tu, neko se drznuo da preskoči ogradu i napiše grafit takve sadržine na zidu škole", rekao je Đedović.

Kako je naveo, prvo su intervenisali ljudi koji su se našli u školi i pomoćni radnici, a nakon toga su pozvali i policiju.

Grupa Albanaca pobegla je odmah nakon ispisivanja grafita, pre nego što je policija stigla, rekao je Đedović i dodao da su snimci sigurnosnih kamera na kojima je sve zabeleženo predati policiji.

Još jedan apel Marka Đurića 

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić navodi da je grafit među učenicima i nastavnicima izazvao veliku uznemirenost.

Jasno je da je za stvaranje društvene klime u kojoj se čak i srpska deca izlažu ovakvoj vrsti pretnji i nasilja jedino i isključivo odgovorna Priština, navodi direktor Kancelarije za KiM.

"Nacionalistička i šovinistička histerija među pojedinim Albancima već nedeljama se generiše iz Prištine najavama formiranja takozvane vojske Kosova i ispisivanje slogana ove vrste ne može se shvatiti drugačije nego kao pretnja čitavom srpskom narodu na Kosovu i Metohiji", napominje Đurić.

Ovakvi izlivi neprijateljstva prema srpskom narodu nesumnjivo su i posledica početka rada Specijalnog suda za zločine nekadašnje UČK, što je, očigledno, uplašilo i onespokojilo zločince koji su u protekle dve decenije na Kosovu i Metohiji često slavljeni kao heroji, ukazuje direktor Kancelarije za KiM.

Đurić je još jednom apelovao na međunarodnu zajednicu da preduzme hitne korake kako bi neprijatelji stabilnosti i mira u Prištini bili obuzdani i sprečeni u nameri da destabilizuju čitav region.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво