Rustem Mustafa: Borci OVK nisu činili ratne zločine

Visoki oficiri Oslobodilačke vojske Kosova izaći će "čista obraza iz procesa pred Specijalnim sudom", kaže bivši komandant OVK za Lap i bivši poslanik kosovske skupštine Rustem Mustafa Remi, koji je pozvan da pred Specijalnom sudom 14. januara da izjavu.

Rustem Mustafa je na svooj Fejsbuk stranici napisao da je siguran da tokom rata na Kosovu pripadnici OVK "nisu činili zločine koji bi se mogli označiti ratnim zločinima", i da je to "sugestivna propaganda stvorena o OVK koja će biti oborena".

Kako je rekao, OVK je svoj posao završila 1999. godine i niko ne treba da koristi akronim OVK, niti vreme slave, jer je Kosovo, kaže, zahvaljujući domaćoj političkoj i vojnoj organizaciji danas slobodno, prenosi njegovu izjavu Radio Slobodna Evropa.

"Očekujem da Specijalni sud proširi delokrug i da se goni i privredni kriminal", rekao je Mustafa.

Rustem Mustafa, poznat i po ratnom nadimku "Komandant Remi" predvodio je jedinice u zoni oko Podujeva.

Osuđen je na četiri godine zatvora zbog maltretiranja zatvorenika u logoru Lapaštica. Osuđen je i za zlostavljanje zatvorenika u logoru Koljić, kao i za mučenje Milovana Stankovića u selu Bara na Bajgori.

Bio je, takođe, prvi komandant OVK koji je, po povlačenju jugoslovenskih snaga bezbednosti juna 1999. godine, ušao u Prištinu i u naselju Grmija uspostavio štab, odakle je "komandovao" gradom narednih nekoliko dana, dok njegove vojnike nisu razoružali pripadnici Kfora.

Tokom rata na Kosovu, njegove jedinice preuzimale su odgovornost za napade na policiju i prekidanje saobraćaja na putu Priština-Podujevo.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво