Rustem Mustafa: Borci OVK nisu činili ratne zločine

Visoki oficiri Oslobodilačke vojske Kosova izaći će "čista obraza iz procesa pred Specijalnim sudom", kaže bivši komandant OVK za Lap i bivši poslanik kosovske skupštine Rustem Mustafa Remi, koji je pozvan da pred Specijalnom sudom 14. januara da izjavu.

Rustem Mustafa je na svooj Fejsbuk stranici napisao da je siguran da tokom rata na Kosovu pripadnici OVK "nisu činili zločine koji bi se mogli označiti ratnim zločinima", i da je to "sugestivna propaganda stvorena o OVK koja će biti oborena".

Kako je rekao, OVK je svoj posao završila 1999. godine i niko ne treba da koristi akronim OVK, niti vreme slave, jer je Kosovo, kaže, zahvaljujući domaćoj političkoj i vojnoj organizaciji danas slobodno, prenosi njegovu izjavu Radio Slobodna Evropa.

"Očekujem da Specijalni sud proširi delokrug i da se goni i privredni kriminal", rekao je Mustafa.

Rustem Mustafa, poznat i po ratnom nadimku "Komandant Remi" predvodio je jedinice u zoni oko Podujeva.

Osuđen je na četiri godine zatvora zbog maltretiranja zatvorenika u logoru Lapaštica. Osuđen je i za zlostavljanje zatvorenika u logoru Koljić, kao i za mučenje Milovana Stankovića u selu Bara na Bajgori.

Bio je, takođe, prvi komandant OVK koji je, po povlačenju jugoslovenskih snaga bezbednosti juna 1999. godine, ušao u Prištinu i u naselju Grmija uspostavio štab, odakle je "komandovao" gradom narednih nekoliko dana, dok njegove vojnike nisu razoružali pripadnici Kfora.

Tokom rata na Kosovu, njegove jedinice preuzimale su odgovornost za napade na policiju i prekidanje saobraćaja na putu Priština-Podujevo.

broj komentara 18 pošalji komentar
(ponedeljak, 10. dec 2018, 01:38)
anonymous [neregistrovani]

Bog je Sudija

Remi ovo sudjenje se ne vazi ali doci ce dan kada cemo svi mi odgovarati za svoja dela samo pred jednim sudijom a to je BOG.

(ponedeljak, 10. dec 2018, 01:34)
anonymous [neregistrovani]

Kosovo

Stice se utisak da su srpski zivoti manje vazni, pa ovakvim lazima mogu da zamaskiraju zlocine. Strasno!

(ponedeljak, 10. dec 2018, 01:33)
Sandra [neregistrovani]

Kosovo

Jos jedan skandal u nizu! Strasnoje citati sta je ovaj zlocinac izjavio.

(nedelja, 09. dec 2018, 22:47)
anonymous [neregistrovani]

Nista cudno

Poruka je jasna. Srbi njima i nisu ljudi niti njihovi zivoti imaju vrednost, tako da ovakve izjave nisu cudne. Nije prvi neprijatelj koji to govori, zar ne.

(nedelja, 09. dec 2018, 21:36)
anonymous [neregistrovani]

Pravda

Svedoci smo oslobadjanja svih ratnih zlocinaca koji su cinili zlocine protiv osoba srpske nacionalnosti od strane medjunarodnih sudova "pravde". Nasi sudovi treba da na osnovu dokaza donesu presude protiv ratnih zlocinaca i da se cini sve da se oni privedu pravdi. Kako u Srbiji tako i u inostranstvu. Po svaku cenu. Po receptu izraelskog mosada ili nekadasnjeg SDB-a.

(nedelja, 09. dec 2018, 20:13)
anonymous [neregistrovani]

Pravde u ovom svetskom sistemu nema..

Ko veruje u ovaj sud duboko gresi, ja ne verujem..
Nece osuditi ni jednog glavno komandanta jer hoce da pokazu kako je OVK borac za slobodu , cist i pravedan pokret koji je zapad podrzavao i time ce reci eto oni nisu krvi i mi nismo krvi sto smo ih podrzavali..
Kako je moguce ,, Kadija te tuzi, kadija ti sudi,,

(nedelja, 09. dec 2018, 19:08)
anonymous [neregistrovani]

Ma da Mustafa,

gde bi ovk cinila zlocine, osim na Srbima i to bestijalne, a to pa vasem shvatanju nisu zlocini,jer su to srpska deca, srpke zene, srpske starice i starci i da ne nabrajamo dalje.

(nedelja, 09. dec 2018, 18:58)
Snežana [neregistrovani]

svedoci

Treba moliti Boga da potencijalni svedoci dožive i prežive suđenje.

(nedelja, 09. dec 2018, 17:41)
aleksa [neregistrovani]

istina

Rustem Mustafa dobro zna šta su on i njegovi drugovi radili za veme rata na K i M i ova izjava je data zbog nekih drugih stvari. Takvi kao on treba da odgovaraju za svo zlo što su napravili

(nedelja, 09. dec 2018, 16:56)
anonymous [neregistrovani]

Zločini

Srbija prvo mora da se postara da se nigde i ne koristi termin "ratni zločini". Srbija nije ratovala sa OVK nego je to teroristička i pravojna organizacija koja je činila nezamislive mirnodopske, civilne zločine. Prihvatiti da je u pitanju bio rat znači i priznavanje nezavisnosti i neku agresiju od strane Srbije na sopstvenu teritoriju što je potpuni apsurd i veoma štetno. Prema tome, nisu oni činili ratne zločine, ali je su zločinci.