Kosovo, istražitelji Specijalnog suda ispitali Šabanija

Istražitelji Specijalnog suda, koji će procesuirati zločine koje su tokom rata počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, ispitali su nekadašnjeg pripadnika OVK Astrita Šabanija, koji u zatvoru Dubrava kod Istoka služi dvadesetogodišnju kaznu zatvora zbog ubistva četvorice Roma i jednog Albanca.

Prištinski mediji navode da je Šabani saslušan zbog sumnje da je učestvovao u ubistvima Srbina i dvojice Roma u junu 1999. godine, javlja prištinska Koha.

Istražitelji smatraju da su tri žrtve otete u Prištini, nakon čega su mučene i na kraju likvidirane.

Šabani, koji služi dvadesetogodišnju kaznu zatvora zbog ubistva četvorice Roma i Albanca, saslušan je u zatvoru Dubrava kod Istoka, odakle je pre nekoliko godina uspeo da pobegne, ali je kasnije vraćen u ćeliju.

U više navrata je pominjan kao jedan od operativaca ŠIK-a, tajne policije OVK, kojom su tokom i posle rata komandovali Kadri Veselji i Ljatif Gaši. Šabani je pominjan kao čovek koji je bio angažovan i u nekoliko obračuna bivših čelnika OVK sa političkim rivalima, pre svega iz redova Demokratskog saveza Kosova.

Vest o saslušanju Astrita Šabanija usledila je svega dan pošto su prištinski mediji objavili da će se pred Specijalnim sudom, sredinom januara, pojaviti Rustem Mustafa, poznat pod ratnim nadimkom "Komandant Remi", kada se očekuje i podizanje prve optužnice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво