"Komandant Remi", prvi putnik za Specijalni sud u Hagu

Rustem Mustafa, poznat i po ratnom nadimku "Komandant Remi", kako stvari stoje biće prvi od komandanata Oslobodilačke vojske Kosova koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Hagu. Komandant Remi je, tokom rata, predvodio jedinice u zoni oko Podujeva. Osuđen je na četiri godine zatvora zbog maltretiranja zatvorenika u logoru Lapaštica.

"Komandant Remi" jedan je od najuticajnijih komandanata bivše OVK, između ostalog jer je uz Adema Jašarija, Sulejmana Seljimija, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija, Sabita Gecija i Rahmana Ramu bio pripadnik prve oružane grupe iz koje je, nešto kasnije, izrasla OVK.

Još uvek nije poznato zbog kojih će se dela Mustafa naći pred Specijalnim sudom u Hagu, a njegov advokat Arian Goci je potvrdio da će "Komandant Remi" 14. januara otići na razgovor u taj sud.

Bio je, takođe, prvi komandant OVK koji je, po povlačenju jugoslovenskih snaga bezbednosti juna 1999. godine, ušao u Prištinu i u naselju Grmija uspostavio štab, odakle je "komandovao" gradom narednih nekoliko dana, dok njegove vojnike nisu razoružali pripadnici Kfora.

Tokom rata na Kosovu, njegove jedinice preuzimale su odgovornost za napade na policiju i prekidanje saobraćaja na putu Priština-Podujevo.

Neposredno nakon rata, policija Unmika u nekoliko je navrata istraživala njegove aktivnosti, uključujući navodno reketiranje vlasnika radnji i restorana, ali su istrage prekinute kada su čelnici misije UN procenili da bi njegovo hapšenje moglo da dovede do sukoba između bivših pripadnika OVK i pripadnika međunarodnih misija na Kosovu.

Kao i većina njegovih saboraca, Mustafa je posle rata prešao u političke vode, pa je u Tačijevoj Demokratskoj partiji Kosova obavljao niz značajnih funkcija, uključujući mesto poslanika u parlamentu i šefa odbora za unutrašnja pitanja i bezbednost.

Sa Ljatifom Gašijem i Nazifom Mehmetijem uhapšen je i osuđen na četiri godine zatvora jer su od oktobra 1998. do kraja aprila 1999. godine vodili logor u selu Lapaštica, gde su mučili i prebijali lokalne kosovske Albance, pokušavajući da ih nateraju da priznaju da nisu bili lojalni ciljevima tzv. "Oslobodilačke vojske Kosova".

Rustem Mustafa je visoki zvaničnik Demokratske partije Kosova Hašima Tačija, a u trenutku kada je počelo novo suđenje bio je zamenik predsednika te stranke zadužen za organizaciona pitanja.

Nakon početka suđenja, tadašnji kosovski premijer i nekadašnji politički lider OVK Hašim Tači rekao je da je uveren da će trojica nekadašnjih gerilaca biti oslobođeni.

Suštinski, trojica bivših lidera OVK optužena su za zatvaranje ukupno 13 osoba u maloj baraci, gde su ih mučili. Tela petorice kasnije su pronađena u blizini logora, a obdukcijom je utvrđeno da su ubijeni hicima u glavu i grudi. Jedno telo nikada nije pronađeno.

Trojica bivših komandanata OVK osuđeni su i za zlostavljanje zatvorenika u logoru Koljić, a Rustem Mustafa i Nazif Mehmeti su osuđeni i za mučenje Milovana Stankovića u selu Bara na Bajgori, od koga su pokušali da iznude priznanje da je radio protiv OVK i od njega dobiju određene informacije.

"Stanković je bio običan šumar, koji se našao usred konflikta i koga je početkom avgusta 2008. godine zarobila OVK. Zaslužio je pristojan tretman, ali je, umesto toga, za 65 dana provedenih u logoru Lapaštica bio neprestano maltretiran", rekao je međunarodni tužilac Robert Din.

Jedan od ključnih dokaza u ovom slučaju bio je dnevnik koji je tokom rata vodio Naim Kadriu, koji je takođe bio optužen u ovom slučaju, ali je u međuvremenu umro. U tom dnevniku potanko je opisano kako su ti ljudi, pod optužbom da su saradnici srpskih tajnih službi, mučeni i ispitivani.

Trojica lokalnih komandanata OVK za oblast oko Podujeva odbacila su krivicu, optužujući srpske tajne službe za podmetanje.

Ovo je bilo drugo suđenje za ovaj slučaj, jer je kosovski Vrhovni sud ukinuo prethodnu presudu, donetu 2003. godine, kada je Mustafa osuđen na 17 godina robije, Gaši na deset, što je gotovo dovelo do pobune veterana OVK u okolini Podujeva.

Ime Rustema Mustafe pojavljuje se na američkoj "crnoj listi" osoba koje "predstavljaju opasnost po stabilnost Balkana", ali i na listi pripadnika tajne službe "Šik", koju je nakon rata kontrolisala DPK.

broj komentara 12 pošalji komentar
(petak, 07. dec 2018, 12:57)
anonymous [neregistrovani]

tesko je

dok je zastava u Pristini na pola koplja tesko nama.

(petak, 07. dec 2018, 12:55)
Zika [neregistrovani]

Šta je ovo ?

Kakav Remi, i ko zna koje će još marginalne ličnosti, anonimuse i brojeve da vode tamo kako bi svetu zamazali oci.Vodite one koji su sve to organizovali, vodite Tacija, Haradinaja i ostalu glavnoodgovornu bagru !

(petak, 07. dec 2018, 11:30)
Deda Pera [neregistrovani]

Poniženje

Sada kada više nema svedoka jer su neki ubijeni ili nestali bez traga a neki ućutkani novcem , mogu slobodno u Hag. Očigledno se sudi samo Srbima jer ovo je sada cirkus i poniženje za nas Srbe.

(petak, 07. dec 2018, 11:19)
anonymous [neregistrovani]

smesno

Ako uporedimo ovo s drugim svetskim ratom, to je kao da smo mi u 1965-toj i pricacemo sa nekim da li cemo mu suditi za zlocine pocinjene pre 20 godina.I jos je on prvi na listi mogucih kandidata.Prosudite sami.

(petak, 07. dec 2018, 10:59)
anonymousmodi [neregistrovani]

bravo

tacno tako,prosetace ih do Haga i kad se vrate nazad postace siptarski heroji po drugi put,

(petak, 07. dec 2018, 10:41)
albanac [neregistrovani]

remi

svi za Den Hag i to bez obzira na nacionalnost. To su olos i kancer za nase drustvo. Evropsko drustvo!

(petak, 07. dec 2018, 10:05)
Bane [neregistrovani]

"Haški sud"

Vidim ja da će on samo turistički da poseti Hag i brzo se vrati kući.

(petak, 07. dec 2018, 08:45)
anonymous Lala [neregistrovani]

Kolko vidim,

"Pozorište u kući " .

(petak, 07. dec 2018, 03:13)
anonymous [neregistrovani]

Da nije smesno, bilo bi zalosno.

Ovaj "optuzeni" je sa razlogom "poslat" u Hag, da bi ga tamo oslobodili. Dokaze koje Srbija ima u vezi velikih ratnih zlocinaca, se i dalje ne postuju, jer su po Haskom sudu "pristrasni".

(petak, 07. dec 2018, 01:05)
Петрија [neregistrovani]

Фарса од суда?

Њега су изабрали како би му судили за злочине над Албанцима, а не над Србима. И за рекетирање власника радњи и ресторана! Ово са специјалним судом прети да постане начин и пут за легитимизацију косовске “државности” и за прикривање и релативизацију злочина над Србима. Признање ових косивских судова је мач са две оштрице за Србију.