Tužilaštvo: Branku Lazareviću ne manje od tri godine zatvora

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je u završnoj reči od suda da nekadašnjeg šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova Branka Lazarevića proglasi krivim zbog odavanja poverljivih policijskih informacija kriminalnoj grupi optuženog Darka Šarića i osudi ga na kaznu ne manju od tri godine zatvora.

U završnoj reči na popodnevnom suđenju, zamenik tužioca je predložio i da sud advokata iz Novog Sada Radovana Štrbca osudi ne manje od dve godine zatvora.

Kazne ne manje od godinu dana zatvora tužilac je tražio za policajca Borisa Garu i Rodoljuba Radulovića zvanog Miša Banana, koji je u bekstvu i kome se sudi u odsustvu.

Zamenik tužioca je istakao da je tokom suđenja dokazana krivica sve četvorice.

Za krivično delo odavanje službene tajne, za koje se terete u ovom slučaju, zaprećena je najviša kazna od pet godina zatvora. 

Optuženi se terete da su tokom 2008. i 2009. prenosili poverljive policijske informacije Šariću pre pokretanja zvanične istrage za šverc kokaina u oktobru 2009. godine.

U optužnom predlogu se navodi da je Gara prenosio ključne podatke Lazareviću o praćenju Šarićeve grupe, nakon čega je Lazarević te informacije prosleđivao Štrpcu i Raduloviću, a oni Šariću. 

To postupanje je, kako smatra Tužilaštvo za organizovani kriminal, ugrozilo istragu policije, jer su pripadnici Šarićeve grupe promenili dotadašnji način komunikacije. 

Šariću će nakon ponovljenog suđenja u ponedeljak biti izarečena presuda povodom optužbi za krijumčarenje kokaina.

Sudi mu se za pranje para u drugom postupku.

broj komentara 0 pošalji komentar