Tužilaštvo vodi istragu o svim navodima Martijevog izveštaja

Specijalizovano tužilaštvo za zločine počinjene na Kosovu i Metohiji, sa sedištem u Hagu, vodi istragu o svim navodima sadržanim u izveštaju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koji je sastavio švajcarski senator Dik Marti, rečeno je "Tanjugu" u tom tužilaštvu. 

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun predstavio je poverljivi, do sada neobjavljeni izveštaj, u kojem, kako je naveo, osam Albanaca, pripadnika tzv. OVK, svedoči o trgovini organima na Kosovu.

On je dodao da je predmet ilegalne trgovine organima sastavni deo izveštaja Dika Martija, na osnovu kojeg je formirano Specijalno tužilaštvo za zločine OVK.

U Specijalizovanom tužilaštvu kažu da su putem Martijevog izveštaja prikupili i da nastavljaju da prikupljaju dokaze iz svih mogućih izvora, napominjući da ne mogu da daju informacije o statusu konkretnih istraga, ali da svakako nameravaju da razmotre i u potpunosti istraže sve navode. 

Što se tiče pozidanja prvih optužnica, u tužilaštvu kažu da ne daju informacije o tome.

Gostujući na RTS-u, Drecun je jutros kazao da se u pomenutom izveštaju navodi svedočenje osam Albanaca, pripadnika tzv. OVK, koji "znaju celu priču".

"Četiri svedoka su direktno učestvovala u transportu najmanje 90 etničkih Srba i drugih u ilegalne zatvore u centralnoj i severnoj Albaniji. Trojica od njih su isporučivali zarobljenike u kuću-kliniku južno od Burela. Dva svedoka tvrde da su učestvovala u transportu delova tela i organa na aerodrom ''Rinas'' u blizini Tirane", rekao je, pored ostalog Drecun.

broj komentara 0 pošalji komentar