Slučaj "Žuta kuća", u izveštaju svedočenja Albanaca koji su učestvovali u trgovini organima

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun upozorava da vreme curi i da će Specijalno tužilaštvo za zločine OVK za nekoliko meseci doneti odluku da li podiže optužnice za "žutu kuću" ili odustaje od njih. Ističe da postoji izveštaj u kojem se nalaze intervjui sa osmoricom Albanaca, boraca OVK, koji svedoče o svom učešću u trgovini organima.

Milovan Drecun je rekao da radna grupa koju je formirao Odbor za Kosovo i Metohiju i koja sakuplja činjenice i dokaze o zločinima OVK ima jedinstvenu kompletiranu bazu podataka o svim zločinima.

"Mi smo pre mesec dana novinarima, kada smo imali sastanak sa predstavnicima pojedinih ambasada, podelili dosije 'Žuta kuća'. U njemu je bilo i ono o čemu se govori poslednjih dana u medijima – izveštaj forenzičkog tima koji je radio uviđaj u 'žutoj kući'", rekao je Drecun gostujući u Dnevniku RTS-a.

Podseća da je u tom timu bio i Mati Raatikainen. On je bio šef istražnog tima pri Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju, a zatim i šef istražnog tima Euleksa.

"Na sastanku sa porodicama kidnapovanih i nestalih rekao je da ima napretka i da će se sigurno nešto uraditi i da oni znaju gde se tela nalaze", naveo je Drecun.

U zaključku tog izveštaja se navodi da je krv koja je nađena u kuhinji reagovala na luminol.

"Luminol se koristi nakon završetka svih ispitivanja. Ova supstanca korišćena je da bi se uočila krv koju ljudsko oko ne može da vidi na eventualnim mestima. Dakle našli su krv u 'žutoj kući'", istakao je Drecun dodajući da je taj izveštaj inicirao dalju istragu.

Drecun o zataškavanju

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju rekao je da ima i izveštaj koji je označen kao poverljiv materijal, čija informacija nije za javnost i predmet je novinarske diskrecije.

"To je izveštaj iz oktobra 2003, radi se o sadržaju posete šefa odeljenja za istrage Haškog tribunala Patrika Lopeza Teresa i njegovog sastanka sa direktorom odeljenja za pravdu Unmika Emonom Smitom. Oni navode osam svedoka Albanaca i znaju celu priču", rekao je Drecun.

To, napominje, pokazuje koliki je stepen zataškavanja i nepreduzimanja bilo kakvih aktivnosti kada je moglo mnogo više da se uradi da se razotkrije slučaj ilegalne trgovine organima.

"Uvodnik je baziran na intervjuu sa osam svedoka, svi su Albanci sa Kosova i iz Crne Gore koji su služili u OVK. Četvorica su učestvovala u transportu najmanje 90 Srba i drugih u zatvor u centralnoj i severnoj Albaniji, trojica su isporučivala zarobljenike u kliniku, dvojica su učestvovala u transportu delova tela i organa na aerodrom 'Rinas' kod Tirane. Svi transporti i hirurške procedure su obavljani sa znanjem i učestvovanjem srednjih i viših oficira OVK i lekara sa Kosova i iz inostranstva", rekao je Drecun.

Kao značajno ističe to što su tu operaciju aktivno podržavali ljudi iz sastava albanske tajne policije, tada pod kontrolom bivšeg premijera Salija Beriše.

Trgovina organima je jedan od nosećih elemenata izveštaja Dika Martija, tako da Drecun očekuje da će se naći u optužnici specijalizovanog tužilaštva.

"Moramo da insistiramo i da uradimo sve da se što pre nađu na optužnicama. Vreme curi, za nekoliko meseci doneće odluku da li podižu ili odustaju od optužnica. Moramo da ih snabdemo dokazima da nam se ne desi opet da niko ništa nije preduzeo", zaključio je Drecun.

broj komentara 17 pošalji komentar
(četvrtak, 06. dec 2018, 18:48)
Bojana [neregistrovani]

pravda

Sve krvnike pohapsiti i izvesti pred lice pravde da odgovaraju za svoja zlodela, kao i ove koji su prikrivali dokaze.

(četvrtak, 06. dec 2018, 18:06)
Maja [neregistrovani]

Bahatost

Albanci koji su ubijali Srbe,moraju biti kaznjeni zbog prodavanja organa.Ovakvo ponasanje mora da se zaustavi.

(četvrtak, 06. dec 2018, 14:03)
anonymous [neregistrovani]

Zasto Natasa Kandic suti..?

Radi se o zutoj kuci i stradanjima neduznih Srba..

(četvrtak, 06. dec 2018, 13:01)
anonymous [neregistrovani]

srba

treba napraviti portal, sa svim zlocinima pocinjenim nad srbima u proteklom ratu, snimicima svedocenjima, dokazima !!!
pa neka svet cita !!
sve sto se zna o zlocinackom bombardovanju itd

(četvrtak, 06. dec 2018, 12:58)
Sava [neregistrovani]

Treba proslediti i nataši kandić

U svim slučajevima za koje se angažovala, optuženi su kažnjeni. Neka bude od koristi. Hajde i to da vidimo

(četvrtak, 06. dec 2018, 12:48)
anonymous [neregistrovani]

Kad se takve stvari desavaju

nisi vise siguran u nikog i nista.Sigurno je da medicina postaje biznis posto je dosla do tog nivoa da sve moze da zameni, organi se traze na veliko.

(četvrtak, 06. dec 2018, 12:06)
anonymous [neregistrovani]

Бели медведи

Јасно је да ако осуде Харадинаја, Тачија, Орића, Готовину и остале зликовце над српским народом да би ови имали много тога да кажу и да би повукли на дно и "велике зверке" са запада.Сви они су заједно били у удруженом злочину против Срба.А велики који стоје иза свега несмеју бити откривени.Зато су вође шиптара и остала слична дружина из окружења, наша браћа скојима смо живели заједно у "братству и јединству," тако охоли и раде шта хоће јер знају да су заштићени ко бели медведи.

(četvrtak, 06. dec 2018, 12:06)
anonymous [neregistrovani]

NVO

Treba pozvati i pozivati sve ove silne nevladine organizacije, strane i domace, kod nas, koje se deklarativno bave ratnim zlocinima, da vidimo kako ce da reaguju...Oni su valjda veliki humanisti, bave se zlocinima protiv covecnosti, nisu valjda sovinisti da nece reagovati ako se radi o Srbima.

(četvrtak, 06. dec 2018, 11:23)
anonymous [neregistrovani]

Monstrumi

Polako ali sigurno ce biti prave za sve Srbe. Polako ce sve isplivati na videlo. Počiniocima najstrozije mere. Doživotna.

(četvrtak, 06. dec 2018, 11:15)
anonymous [neregistrovani]

Skandalozno

Neko mora da odgovara za ove gnusne zločine! Monstruozno!!!!!