Pritvor trojici osumnjičenih za zloupotrebe u Dajnersu

Specijalni sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana trojici osumnjičenih za zloupotrebe u privrednom društvu "Dajners Klub Internešenal Beograd", osumnjičenim da su oštetili firmu iz Zagreba za više od 20 miliona evra. Dve osumnjičene puštene su da se brane sa slobode.

Pritvor je određen Obradu Sikimiću (57), Enesu Zajmoviću (39) i Nebojši Stanivukoviću (44).

Portparol suda Bojana Stanković precizirala je za Tanjug da je sudija za prethodni postupak doneo rešenje kojim im je odredio pritvor zbog postojanja opasnosti da će boravkom na slobodi ometati istragu uticanjem na svedoke.

Protiv ovog rešenja osmunjičeni i njihovi branioci imaju pravo žalbe krivičnom vanraspravnom veću u roku od tri dana.

Ivana Petković (39) i Jasminka Ilić (64) su puštene sinoć da se brane sa slobode jer tužilaštvo za njih nije predložilo pritvor.

Sve petoro se sumnjiče da su počili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i pričinili štetu firmi iz Zagreba od 20.361.197 evra.

MUP je pre dva dana saopštio da se sumnja da je Sikimić kao odgovorno lice privrednog društva "SKB Kapital S.A." iz Luksemburga, koji je ujedno bio i odgovorno lice privrednog društva "Dajners Klub Internešenal Belgrejd", u saizvršilaštvu sa ostalim osumnjičenima organizovao sačinjavanje lažnih finanisijskih izveštaja u cilju prikazivanja pozitivnih finansijskih rezultata "Dajners Klub Internešenal Belgrejd".

Sikimić se sumnjiči da je tokom 2015. i 2016. godine nalagao Zajmoviću, a on Petkovićevoj i Ilićevoj da izvrše promene u finansijskim izveštajima kako bi se finansijski rezultat i stanje "Dajners Klub Internešenal Belgrejd" prikazali pozitivnim.

Sumnja se da su Petkovićeva i Ilićeva menjale podatake u tabeli glavne knjige za 2015. i 2016. godinu koje im je, po nalogu Zajmovića, dostavljao jedan od službenika Sektora za IT, a one su mu nakon izmena vraćale radi implementacije u knjigovodstveni računarski program.

U postupku pregovora sa ovlašćenim predstavncima "Erste Kard Klub" Zagreb oni su tako dostavili lažno sačinjene finansijske izveštaje preduzeću iz Zagreba koje je na osnovu njih izvršilo pogrešnu procenu vrednosti kapitala i donelo odluku o kupovini udela "Dajners Klub Internešenal Belgrejd".

Među tim izveštajima bio je i konačni finansijski izveštaj od 28. februara prošle godine u kojem je stanje obaveza prema dobavljačima prikazano umanjenim za 7.140.798 evra, stanje potraživanja prema kupcima prikazano uvećanim za 12.535.040 evra, a stanje obaveza prema članovima po osnovu položenih, a neproknjiženih depozita prikazano umanjenim za oko 685.368 evra.

Na ovaj način "Erste Kard Klub" d.o.o. Zagreb pričinjena je šteta od 20.361.197 evra, dok je Sikimić, kako se sumnja, sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 4.545.104 evra.

broj komentara 0 pošalji komentar