Utajeno više od 263 miliona evra poreza

Poreski obveznici nisu obračunali i uplatili 22,4 milijarde dinara poreza od početka godine. Za otpis kamate na poreski dug 1.168 zahteva, kaže direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević.

Direktor Poreske Uprave Dragutin Radosavljević rekao je da poreski obveznici Srbije u prvih 11 meseci 2008. godine nisu obračunali i uplatili 22,4 milijarde dinara, što je oko 263,5 miliona evra.

Od početka godine inspektori su 10.103 puta kontrolisli evidentiranja prometa preko fiskalne kase i izrečeno je 3.372 privremenih mera zabrane obavljanja delatnosti.

Radosavljević je rekao i da je nadležnim javnim tužilaštvima u Srbiji podneto 1.650 krivičnih prijava, zbog 2.269 krivičnih dela, a samo na ime ovih krivičnih dela ukupan iznos izbegnutih poreza iznosi 13,16 milijardi dinara.

Poreska policija je do sada identifikovala tri osnovna modela izbegavanja plaćanja PDV-a: neprijavljivanje činjenica koje su od značaja za utvrđivanje PDV obaveza, davanje lažnih podataka od značaja za obračun, iskazivanje i plaćanje poreza i neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj PDV-a.

"Ključnu ulogu u neplaćanju poreza imaju 'fantom' preduzeća čija se uloga sastoji u sačinjavanju i izdavanju lažnih računa sa iskazanim PDV-om, iako promet dobara nije izvršen", naveo je direktor Poreske uprave i dodao da je protiv 405 odgovornih lica u tim firmama podneto ukupno 285 krivičnih prijava.

Kamata veća od duga 

Jedan od novijih zadataka Poreske uprave je otpis kamata poreskim obveznicima omogućen Zakonom o otpisu kamate, a po tom osnovu do sada je pristiglo ukupno 1.168 zahteva.

Radosavljević je rekao da je reč o velikim dugovanjima i da su čak u nekim slučajevima kamate veće od glavnog duga.

Osvrćući se na dosadašnji rad Poreske uprave, Radosavljević je naveo da je naplata javnih prihoda za 14,4 odsto veća u odnosu na isti period 2007. godine i najavio da će povećanje naplate javnih prihoda biti prioritet i u narednoj godini, posebno "najizdašnijih" javnih prihoda - PDV-a, akciza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Naplata poreskih dugova od najvećih poreskih dužnika, efikasnija poreska kontrola, realizacija projekta centralnog registra, aktivno učešće na implementaciji koncepta "one step shop" sa Agencijom za privredne registre, u cilju pojednostavljenja otpočinjanja poslovanja preduzeća u Srbiji, samo su neki od poslova i zadataka koje je naveo direktor Poreske uprave kao prioritete u 2009. godini.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво