Tužilaštvo traži pritvor za trojicu iz Dajners kluba

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je da sud odredi pritvor do 30 dana trojici osumnjičenih za zloupotrebe u privrednom društvu "Dajners Klub Internešenel Beograd" kojima su pričinili štetu firmi iz Zagreba više od 20 miliona evra. Dvoje osumnjičenih pušteni da se brane sa slobode.

Pritvor je predložen za Obrada Sikimića (57), Enesa Zajmovića (39) i Nebojšu Stanivukovića (44), a Ivana Petković (39) i Jasminka Ilić (64) puštene su da se brane sa slobode, potvrđeno je RTS-u u tužilaštvu.

O predlogu tužilaštva u toku večeri odlučiće sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal prethodno je saslušalo svih petoro osumnjičenih i donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv njih.

MUP je juče saopštio da se sumnja da je Sikimić kao odgovorno lice privrednog društva "SKB Kapital S. A." iz Luksemburga, a koji je ujedno bio i odgovorno lice privrednog društva "Dajners Klub Internešenel Beograd", u saizvršilaštvu sa ostalim osumnjičenima organizovao sačinjavanje lažnih finansijskih izveštaja u cilju prikazivanja pozitivnih finansijskih rezultata.

Sikimić se sumnjiči da je tokom 2015. i 2016. godine nalagao Zajmoviću, a on Petkovićevoj i Ilićevoj da izvrše promene u finansijskim izveštajima kako bi finansijski rezultat i stanje Dajner kluba prikazali pozitivnim.

Sumnja se da su Petkovićeva i Ilićeva menjale podatake u tabeli glavne knjige za 2015. i 2016. godinu koje im je, po nalogu Zajmovića, dostavljao jedan od službenika Sektora za IT, a one su mu nakon izmena vraćale radi implementacije u knjigovodstveni računarski program.

U postupku pregovora sa ovlašćenim predstavncima "Erste Kard Klab" d.o.o. Zagreb oni su tako dostavili lažno sačinjene finansijske izveštaje preduzeću iz Zagreba koje je na osnovu njih izvršilo pogrešnu procenu vrednosti kapitala i donelo odluku o kupovini udela "Dajners Klub Internešenel Beograd".

Među tim izveštajima bio je i konačni finansijski izveštaj od 28. februara prošle godine u kojem je stanje obaveza prema dobavljačima prikazano umanjenim za 7.140.798 evra, stanje potraživanja prema kupcima prikazano uvećanim za 12.535.040 evra, a stanje obaveza prema članovima po osnovu položenih, a neproknjiženih depozita prikazano umanjenim za oko 685.368 evra, navela je policija.

Na ovaj način "Erste Kard Klub" d.o.o. Zagreb pričinjena je šteta od 20.361.197 evra, dok je Sikimić, kako se sumnja, sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 4.545.104 evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво