Uhapšeni osumnjičeni za mahinacije u "Dajnersu" u Srbiji

Pet osoba uhapšeno zbog zloupotrebe položaja u poslovanju preduzeća "Dajners klub Internešenel Belgrejd". Sumnja se da su pričinili štetu od 20 miliona evra.

Uhapšeni su O. S. (1961) i E. Z. (1958), bivša odgovorna lica privrednog društva "Dajners klub Internešenel Belgrejd", i N. S. (1974) i I. P. (1979), bivša odgovorna lica Sektora opštih i pravnih poslova i Sektora finansija istog privrednog društva.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, postoji osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu.

Takođe, uhapšena je i J. I. (1954) bivše odgovorno lice za Sektora za finansije privrednog društva "Dajners klub Internešenel Belgrejd", zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u pomaganju.

Kako se navodi, sumnja se da je O. S., odgovorno lice privrednog društva "SKB Kapital" iz Luksemburga, koji je ujedno bio i odgovorno lice privrednog društva "Dajners klub Internešenel Belgrejd", u saizvršilaštvu sa ostalim osumnjičenima organizovao sačinjavanje lažnih finanisijskih izveštaja u cilju prikazivanja pozitivnih finansijskih rezultata privrednog društva "Dajners klub Internešenel Belgrejd".

O. S. se sumnjiči da je tokom 2015. i 2016. godine nalagao E. Z., a on I. P. i J. I. da izvrše promene u finansijskim izveštajima kako bi se finansijski rezultat i stanje "Dajners klub Internešenel Belgrejd" prikazali pozitivnim.

I. P. i J. I. su, kako se sumnja, ovo činile na taj način što su menjale podatake u tabeli glavne knjige za 2015. i 2016. godinu koje im je, po nalogu E. Z., dostavljao jedan od službenika Sektora za IT, a one su mu nakon izmena vraćale radi implementacije u knjigovodstveni računarski program.

Iako svesni činjenice da su finansijski pokazatelji izmenjeni i da ne prikazuju realno finansijsko stanje privrednog društva "Dajners klub Internešenel Belgrejd", oni su, kako se sumnja, u postupku pregovora sa ovlašćenim predstavncima "Erste Kard Klub" Zagreb dostavili tako lažno sačinjene finansijske izveštaje preduzeću iz Zagreba koje je na osnovu njih izvršilo pogrešnu procenu vrednosti kapitala i donelo odluku o kupovini udela "Dajners klub Internešenel Belgrejd".

Među tim izveštajima bio je i konačni finansijski izveštaj od 28. februara prošle godine u kojem je stanje obaveza prema dobavljačima prikazano umanjenim za 7.140.798 evra, stanje potraživanja prema kupcima prikazano uvećanim za 12.535.040 evra, a stanje obaveza prema članovima po osnovu položenih a neproknjiženih depozita prikazano umanjenim za oko 685.368 evra.

Na ovaj način "Erste Kard Klub" Zagreb pričinjena je šteta od 20.361.197 evra, dok je O. S., kako se sumnja, sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 4.545.104 evra.

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni tužiocu. 

broj komentara 0 pošalji komentar