Sud potvrdio: Ispunjeni uslovi za izručenje Tristana Votersa

Viši sud u Beogradu ponovo je, nakon dve ukinute odluke, doneo rešenje kojim je potvrdio ispunjenost zakonskih uslova za izručenje Tristana Votersa Australiji, koja ga traži zbog međunarodnog šverca kokaina.

Voters je u ekstradicionom pritvoru u Beogradu, 10 i po meseci, od hapšenja 15. januara.

Uhapšen je zajedno sa još dvojicom australijskih državljana, Dejvidom Kempbelom i Rohanom Arnoldom, po poternici Australije u beogradskom hotelu "Metropol", zbog sumnje da su učestovali u međunarodnom švercu kokaina.

Arnold i Kempbel su još ranije izručeni pošto su se saglasili sa ekstradicijom matičnoj zemlji, dok se Voters protivi izručenju.

Apelacioni sud u Beogradu je dva puta do sada po žalbi Votersovih advokata ukidao prvostepenu odluku suda o ispunjenosti uslova za izručenje, uz nalog sudu da od Australije zatraži dokaze o ispunjenosti pretpostavki za izručenje.

Novom odlukom suda konstatovano je da su ispunjeni uslovi za izručenje, rekla je za Tanjug portparolka suda Bojana Stanković i dodala da i na ovo rešenje Voters i njegovi branioci imaju pravo da se žale Apelacionom sudu.

Konačna odluka na ministru

Nakon pravosnažne odluke o ispunjenosti uslova za izručenje, konačnu reč o tome daje ministar pravde Srbije.

Voters je u ekstradicionom pritvoru u Beogradu od hapšenja u januaru ove godine.

Australija Votersa traži zbog krivičnih dela iz krivičnog zakona Konomvelta: "uvoz komercijalne količine granično kontrolisane droge u Australiju", zatim "zavera za uvoz komercijalne količine granično kontrolisane droge u Australiju" i "zavera za posedovanje ilegalno uvezene komercijalne količine granično kontrolisane droge".

Voters je u ekstradicionom pritvoru koji mu je odredio Specijalni sud 24. januara, nakon prijema međunarodnog naloga za hapšenje (poternica) koji je za njim izdao Interpol u Kanberi.

Sva tri pomenuta Australijanca su uhapšena u Beogradu po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, koje je postupalo po zamolnici autralijskih istražnih organa iz novembra prošle godine u okviru medunarodne istrage šverca droge.

U akciji koju su u Metropolu sproveli operativci Službe za borbu protiv organizovanog kriminala od uhapšenih je tada zaplenjeno 638.020 evra, 11.350 australijskih dolara, 4.000 američkih dolara, 18.300 čeških kruna, 528.000 vijetnamskih donga, 9.000 japanskih jena, 2.940 kineskih juana, 2.500 tajlandskih bahta, 863 singapurska dolara, 112.000 dinara, kao i jedan pištolj, saopštila je policija.

Prema policijskom saopštenju nakon hapšenja, istraga protiv njih je počela u aprilu 2017. godine, kada je u luku Sidnej iz Kine stigao kontejner sa celičnim cevima, u čijim šupljinama je pronađeno 1.280 kilograma kokaina, koji je bio spakovan u 2.576 paketa.

Zaplenjeni narkotici su bili odlične čistoće, a njihova tržišna vrednost je procenjena na 500 miliona australijskih dolara, saopštila je tada policija.

broj komentara 0 pošalji komentar